De ce fac COVID persoane care au reuşit doi ani să evite boala şi care s-au vaccinat? Explicațiile unui medic

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, explică de ce fac acum COVID-19 persoane care au reuşit să evite boala timp de doi ani şi chiar s-au vaccinat, el spunând că variantele de SARS-CoV-2 care circulă la acest moment sunt extrem de transmisibile.

Emilian PopoviciFoto: AGERPRES

Potrivit medicului, în cazul subvariantelor BA 4 şi BA 5 un infectat confirmat infectează alte 16 persoane.

  • “Astfel, dacă variantei Wuhan îi corespundea un R0 de 3 (un infectat confirmat infecta alte 3 persoane în jurul lui), subvariantelor BA 4 și BA 5 le corespunde un R0 de 16 (adică un infectat confirmat infectează alte 16 persoane în jurul lui) și asta cred că explică tot!
  • În fine, alte variante circulante, ca BA 1 cu un R0 de 8 și BA 2, cu un R0 de 12, completează tabloul prezentat anterior.

Sigur că cele 3 doze de vaccin previn în continuare într-o măsură importantă formele grave de boală dar dacă vrem să limităm riscul de infecție cu dezvoltarea unei forme ușoare sau chiar medii de boală, atunci trebuie să apelăm la binecunoscutele măsuri, care nu cred că ne încurcă în petrecerea vacanței ci dimpotrivă, ajutându-ne să ne menținem sănătoși ne pot salva concediul”, afirmă medicul, într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook.

Numărul de îmbolnăviri raportate în România a fost în creștere constantă în ultimele săptămâni. Vârful valului 6 este așteptat în țara noastră la jumătatea lunii august, potrivit specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *