De ce persoanele cu cancer au un risc mai mare de infecție cu coronavirus. Recomandări pentru pacienții cu afecțiuni oncologice de la dr. Georgeta Vremes – Izolati, dar impreuna

Persoanele cunoscute cu afecțiuni oncologice au un risc mai mare de a contacta infecția COVID19, comparativ cu persoanele sănătoase. Este deja știut faptul că, după diabet, bolile cardio-vasculare, obezitate, patologia oncologica reprezintă următorul factor de risc pentru a contacta infecția, cu o rată de mortalitate de 5 ori mai mare, comparativ cu persoanele sănătoase. De ce se întâmplă acest lucru și cum se pot proteja persoanele cu afecțiuni oncologice, ne spune dr. Georgeta Vremes, medic specialist oncolog MedLife.
Evident că pacienții vârstnici, cu stadii avansate/ metastatice, aflați în tratament oncologic și cu multiple comorbidități asociate reprezintă categoriile cu risc mare, dar nu este o regulă. Boala odată contactată are manifestările bine cunoscute, respectiv simptome digestive, respiratorii, febră, până la complicații severe cu risc vital.
În încercarea de a minimaliza expunerea pacienților cu suferințe oncologice de a contacta noul coronavirus SARS-CoV-2, societățile internaționale și naționale au venit cu următoarele recomandări:
- monitorizări prin contact telefonic (telemedicina),
- prioritizarea “ urgențelor“ terapeutice prin spatierea intervalului între curele de tratament, oferirea medicației de suport maximal,
- limitarea vizitelor la spital.
Astfel, toți specialiștii oncologici în acest moment încearcă prin deciziile terapeutice luate să minimalizeze riscul de expunere al acestor pacienți.
Este necesar ca acești pacienți să urmeze recomandările existente, respectiv izolarea, păstrarea distanței sociale, purtarea de mască și mănuși în orice spațiu public.
Persoanele sănătoase trebuie să respecte aceleași recomandări generale, pentru a se proteja atât pe ei, cât și persoanele vulnerabile, cum sunt cele cu afecțiuni oncologice.
—
Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiții să fie mai ușoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili și rezilienți în fața provocării cu care ne confruntăm. Învățăm să fim uniți, prezenți unii pentru ceilalți, chiar dacă o facem de la distanță, să ne protejăm pe noi, dar și pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade și pentru că fiecare dintre noi poate face diferența. Dacă crezi că acest articol poate să fie și altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.