De ce rămân magistrații și polițiștii cu pensiile speciale? Predoiu: „Pentru a nu bulversa sistemele vitale” / Ce spune despre intenția instanței supreme de a ataca legea la Curtea Constituțională

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, însă această eliminare începe cu o perioadă de graţie de cinci ani, adică nu se va aplica până în 2028, iar toate modificările vor fi făcute treptat, până în 2043. Vicepremierul Cătălin Predoiu susține că decizia a fost luată „pentru a nu bulversa sistemele vitale”. El a comentat și intenția instanței supreme de a sesiza Curtea Constituțională pe legea pensiilor speciale și pe interdicția cumulului pensiei cu salariul.

Cătălin Predoiu în Parlament Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul de lege a suferit modificări față de varianta asumată de guvern și convenită cu oficialii europeni. Mai exact, parlamentarii PSD și PNL au introdus derogări și excepții care amână aplicarea reformei în următorii 5 ani și prelungește eliminarea pensiilor speciale pe o perioadă de 20 de ani. USR a refuzat să voteze proiectul de lege, precizând că acesta nu elimină nicio pensie specială.

Ce fel de reformă este cea care începe abia peste 5 ani?

Aflat, joi, la un eveniment organizat cu ocazia plecării în Grecia a unei prime serii de 40 de pompieri, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus, răspunzând întrebării unui jurnalist, că decizia a fost luată „pentru a nu bulversa sistemele vitale”:

  • „Anumite măsuri au fost etapizate tocmai pentru a nu bulversa sistemele despre care vă vorbeam.
  • Sunt foarte mulți beneficiari ai acestor pensii de serviciu, care ar putea oricând să plece la pensie și care pur și simplu ar destabiliza funcționarea unor sisteme vitale.
  • Dacă tot am vorbit de acest eveniment onorant, imaginați-vă doar teoretic că jumătate dintre cei pe care i-ați avut în față ar fi fost, nu știu, beneficiari ai unor astfel de drepturi și, sub temerea că și le-ar pierde, ar face o retragere de la post.
  • Mai puțin de jumătate din efective le-am pierde. La fel și cu magistrații și la fel și cu polițiștii și militarii.
  • Deci, n-a fost o misiune ușoară nici pentru guvern, nici pentru Parlament, și încercăm să găsim acest optim pentru care au fost atâtea și atâtea discuții și Comisia Europeană și în Parlament”.
  • „Nimeni nu a avut rele intenţii, este un subiect aşteptat de opinia public”, a adăugat Predoiu.

Ce spune Predoiu despre intenția instanței supreme de a ataca la Curtea Constituțională legea privind pensiile speciale

Judecătorii instanței supreme au fost convocați joi în Adunarea Generală pentru a decide sesizarea Curții Constituționale pe legea pensiilor speciale și pe interdicția cumulului pensiei cu salariul.

Întrebat de jurnaliști despre acest demers, Predoiu a spus că „nu ar fi un eveniment inedit pentru că, în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv”

  • „Şi primul-ministru, şi preşedintele Senatului, şi subsemnatul şi alţi colegi din partide au avut permanent consultări cu sistemul judiciar.
  • Am explicat ce se poate şi ce nu se poate din perspectiva limitelor destul de rigide impuse de criteriile stabilte anterior în PNRR, dar în acelaşi timp că prevederile legale vor respecta tot ceea ce înseamnă statutul magistraţilor şi independenţa magistratului.
  • Nu ar fi un eveniment inedit pentru că în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza CCR, a făcut-o recent şi cu Codurile de procedură penală şi Codul penal, unele sesizări au fost respinse, altele admise. Până la urmă este un mecanism democratic dar sunt curios care sunt motivele”, a spus Predoiu.
spot_imgspot_img