De ce se strică centrala termică? Măsuri de prevenire

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!


Centralele termice au devenit o necesitate esențială în casele românilor, asigurând confortul termic de care avem nevoie în sezonul rece. Însă, ca orice echipament complex, acestea pot fi susceptibile la diverse defecțiuni care, dacă nu sunt tratate la timp și în mod corespunzător, pot duce la costuri suplimentare și chiar la pericole pentru siguranța locuinței și a utilizatorilor. În acest articol, scriem despre probleme frecvente întâlnite la centralele termice pe gaz, de ce apa și vom oferi soluții practice pentru prevenirea și remedierea acestora.

Important de știut încă de la început, acest articol nu ține locul expertizei unui tehnician, recomandarea noastră este să chemați o echipă avizată în reparații centrale când aveți probleme.

De ce se defectează centrala termică?

Vechimea instalației

Chiar dacă o centrală termică pe gaz poate funcționa fără probleme timp de ani de zile, aceasta nu este construită să dureze o veșnicie. După 10-15 ani, piese importante  ale centralei pot începe să se defecteze sau să îmbătrânească, ducând la erori tot mai frecvente și la o întreținere tot mai costisitoare. Dacă centrala dumneavoastră are mai mult de 10 ani, este recomandat să luați în considerare înlocuirea acesteia cu un model mai modern, eficient și rentabil din punct de vedere al facturilor de utilități.

Lipsa  reviziilor periodice

Una dintre cele mai periculoase cauze ale defecțiunilor la o centrală termică este neglijarea reviziilor anuale obligatorii. O centrală lăsată în paragină timp de ani de zile va funcționa tot mai slab, va consuma mai multă energie și apă, iar componentele se vor deteriora progresiv. Mai grav, o centrală fără revizie se poate transforma într-un pericol serios pentru siguranța locuinței. Verificările anuale efectuate de un specialist sunt esențiale pentru prelungirea duratei de viață a centralei termice.

Alegerea sau instare greșită

Alegerea unei centrale termice de o capacitate mult prea mare pentru locuința în care va fi instalată poate duce la creșterea costurilor cu energia electrică sau lemnele, precum și la o durată de viață redusă din cauza circuitului prea scurt. De asemenea, un montaj defectuos, chiar și a unei centrale cu capacitatea potrivită, poate cauza în viitor defecțiuni sau chiar accidente. Este important să apelați întotdeauna la persoane sau firme autorizate pentru instalarea centralei.

Defecțiuni fecvente la centrala termică

 • Centrala nu se aprinde: verificați alimentarea cu energie electrică, gaz și apă, deoarece centrala are nevoie de toate trei pentru a funcționa.
 • Flacăra nu se aprinde: verificați presiunea gazului, posibila prezență a aerului în conducte sau o defecțiune la sistemul de aprindere.
 • Scurgeri de apă: pot fi cauzate de o componentă internă defectă, precum o garnitură sau pompa de presiune, sau de o instalare incorectă a conductelor.
 • Defecțiuni la termostat:pot împiedica centrala să pornească sau să se oprească la momentul potrivit, afectând temperatura din locuință.
 • Centrala se oprește repetat:poate fi cauzat de presiune scăzută a apei, defecțiuni la termostat sau blocaje în sistemul de circulație a apei.
 • Temperatură scăzută sau inconstantă a apei: poate fi cauzată de o defecțiune la elementul de încălzire sau la termostat, de presiune prea mare a apei sau de o conductă spartă.
 • Gust sau miros ciudat al apei: poate indica probleme grave, de la coroziune la scurgeri de gaz sau ulei.
 • Sedimente și reziduuri în apă: pot duce la defectarea mecanismului centralei.
 • Zgomote ciudate: Pot anunța acumulări de impurități sau depuneri de minerale.
 • Probleme cu furnizarea utilităților: debite insuficiente de apă, gaz sau energie electrică pot afecta funcționarea centralei.
 • Caloriferele nu se încălzesc suficient: poate fi cauzat de nevoia de aerisire sau de depuneri în interiorul caloriferelor.
 • Înghețarea centralei: poate apărea chiar și la 0 grade Celsius, în funcție de amplasare.

Măsuri de prevenire a defecțiunilor

Pentru a evita apariția defecțiunilor și a prelungi durata de viață a centralei termice, vă recomandăm:

 • Monitorizați frecvent flacăra-pilot a centralei pentru a observa orice modificări.
 • Solicitați intervenția unui specialist ori de câte ori identificați simptome ale unei posibile defecțiuni.
 • Efectuați revizia anuală obligatorie a centralei, conform recomandărilor producătorului.
 • Utilizați doar piese de schimb originale în cazul reparațiilor și apelați la o echipă autorizată.
 • Dublați sistemele de siguranță ale centralei cu altele de calitate, precum protecții la căderi de tensiune.

Prin îngrijirea atentă și întreținerea periodică efectuată de profesioniști, vă puteți bucura de confortul termic oferit de centrala dumneavoastră timp de mulți ani de acum încolo.

spot_imgspot_img