Sursă foto: Car Life Nation
Un autoturism a devenit și pentru noi, românii, un strict necesar cu ajutorul căruia ne îndeplinim diferite sarcini. Ajungem cu el la locul de muncă, la cumpărături, în vizite la prieteni sau rude aflate la distanțe mari și chiar în excursii, prin țară sau dincolo de graniță.
Și pentru că ai grijă de orice bun de-al tău, autoturismul nu face excepție de la necesitatea de îngrijire și întreținere. În special că siguranța ta și a familiei tale este mai importantă ca orice, când alegi să te deplasezi cu mașina din dotare.
Trebuie să te asiguri că așa cum schimbi uleiul de motor, plăcuțele de frână sau alte componente ale mașinii, vei face la fel și cu anvelopele.
Iarna deja și-a făcut simțită prezența la munte sau chiar prin unele localități. Este bine să cunoaștem câteva informații esențiale despre înlocuirea anvelopelor de vară cu cele de iarnă, în special că această acțiune este obligatorie în sezonul rece, 01 noiembrie – 31 martie, în anumite condiții.
Anvelopele unui autoturism sunt foarte importante deoarece mențin greutatea acestuia, îndeplinesc funcția de tracțiune și frânare, precum și schimbarea și păstrarea direcției de deplasare.
- Când se recomandă schimbarea anvelopelor de iarnă? Specialiștii afirmă că este necesar să schimbăm anvelopele, când temperatura medie exterioară ajunge la 5 grade Celsius.
Un avantaj al autoturismelor fabricate în ultimii ani, este faptul că scăderea temperaturii până la 4 grade Celsius este semnalizată luminos și sonor pe panoul de afișaj al instrumentelor.
- Care este deosebirea dintre anvelopa de vară și cea de iarnă și de ce este atât de importantă înlocuirea lor la timp?
Cauciucul anvelopei de iarnă este moale. Duritatea este mai mică în cazul anvelopei de iarnă spre deosebire de anvelopa de vară, diferență care face ca anvelopa de iarnă să nu plutească la temperatura de îngheț. Banda de rulare este ascuțită și acoperită cu tăieri înguste, pentru o aderență cât mai bună la zăpadă.
Anvelopa de vară este gândită și proiectată pentru combaterea acvaplanării. Duritatea este mai mare în cazul acestei anvelope pentru a fi asigurată o stabilitate mare pe asfalt în condiții de temperaturi extreme.
- Ce riști dacă nu folosești anvelope specifice anotimpului?
Motivul pentru care nu este recomandată folosirea anvelopei de iarnă în timpul verii este deoarece cauciucul moale al acesteia afectează distanța de oprire.
Creșterea distanței de frânare poate fi extrem de periculoasă pentru siguranța ta, dar și a celorlalți participanți la trafic.
- Riști să plătești amendă pentru neînlocuirea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă?
Ordonanța de Urgență nr. 95/2002 prevede sancționarea șoferilor pentru deplasarea fără cauciucuri de iarnă în condiții de gheață, polei și zăpadă.
Sancțiunile aplicate în aceste cazuri sunt reținerea certificatului de înmatriculare și amenda care poate fi de până la 3000 de lei.
Mai mult de atât. Autovehiculele de marfă de peste 3,5 tone, precum și cele pentru transportul persoanelor cu mai mult de 9 locuri sunt obligate să monteze lanțuri pe roți sau alte echipamente certificate.
Te poți bucura de serviciul de schimbare al anvelopelor cu ajutorul specialiștilor de la AUTO VROM, mereu atenți la nevoile tale și ale autoturismului tău. Primește sfaturile necesare unei deplasări corecte pe drumurile naționale și internaționale.
Service-ul auto asigură întreținerea autoturismelor, dar și reparații pentru toate mărcile de mașini la un preț corect, servicii asigurate la cel mai înalt standard, de personal instruit și profesionist
Oricâte cunoștințe ai avea despre funcționarea unui autoturism, doar un specialist va identifica eventualele probleme și le va rezolva.
Dincolo de sancțiuni, trebuie să te preocupe siguranța ta în trafic. Este cel mai important aspect de care trebuie să ții cont.
Folosește anvelope proiectate pentru anotimpul în care te afli. Preferi să-ți pui în pericol viața sau să cheltui o anumită sumă la un interval de timp?