Demisia fără preaviz: tot ce trebuie să știi

Sursă: Unsplash.com

Există multe situații în care persoanele obișnuiesc să-și dea demisia fără preaviz. De cele mai multe ori, aceste situații sunt total neașteptate, reprezentate de faptul că firma la care ești angajat nu-și onorează plățile, apariția neașteptată a unei boli, o situație în care trebuie să pleci urgent din țară pentru o perioadă nedeterminată sau, pur și simplu, ai primit o ofertă mult mai bună din partea unui angajator care are, imediat, nevoie de serviciile tale. În astfel de situații, lucrurile devin destul de complicate, și probabil te întrebi ce trebuie să faci. Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de complicate pe cât ai putea crede.

Există situații în care este necesară demisia imediată

Astfel de situații presupun faptul că îți vei înceta lucrul la actualul loc de muncă încă din ziua următoare sau în orice altă perioadă sub cea care este prevăzută legislativ (20 de zile). În acest caz, trebuie să redactezi o cerere demisie fara preaviz, însă aceasta ar trebui să fie însoțită și de o discuție serioasă și sinceră cu angajatorul actual. În general, aceste situații sunt neplăcute, atât pentru angajat, cât și pentru angajator, însă, în funcție de caz, necesită înțelegere din partea angajatorului. Oricum, acesta trebuie anunțat pentru a-și putea găsi alt personal care să înlocuiască plecarea ta, indiferent de motivele acesteia.

Păstrează relații amiabile cu angajatorul

Nu trebuie să uiți că, în trecut, ai susținut un interviu angajare, iar actualul loc de muncă ți-a asigurat venitul financiar lunar. Din aceste motive, chiar dacă ai primit o oferă mult mai bună din partea altui angajator, trebuie să păstrezi relații amiabile cu actualul angajator, astfel încât, dacă este cazul, să primești recomandări bune din partea ta. În general, trebuie să fii cât mai onest atunci când îi expui motivele plecării imediate, chiar și în cazul în care ai găsit un loc de muncă plătit mult mai bine și care simți că ți se potrivește perfect. Este important ca tranziția să fie ușor de gestionat atât pentru tine, cât și pentru actualul angajator.

Când este necesară demisia fără preaviz

Există situații în care, spre exemplu, îți dai seama că locul respectiv de muncă nu ți se potrivește, chiar dacă acesta ți-a fost deja oferit. În astfel de cazuri, poți părăsi oricând poziția ocupată prin redactarea unei astfel de cereri. Unele persoane renunță imediat la locul de muncă în momentul în care sunt diagnosticate cu o boală majoră, iar în astfel de situații chiar nu mai este cazul să-ți justifici plecarea. De asemenea, faptul că lucrezi într-un mediu nepotrivit, ostil, în care simți că sunt încălcate valorile tale morale, necesită renunțare imediată, fără discuții suplimentare.

În cele din urmă, deși demisia fără preaviz este o situație care ar trebui evitată, există multe variabile și situații care pot justifica acest lucru. Dacă simți că nu te afli unde trebuie, că nu ești împlinit pe plan profesional și, mai mult decât atât, lucrezi într-un mediu ostil, care nu se află în conformitate cu principiile și așteptările tale, ar trebui să renunți imediat la poziția ocupată la actualul loc de muncă. În situația în care ai primit o oferă mult mai bună și este necesar să te prezinți numaidecât la viitorul loc de muncă, cel mai bine ar fi să-i prezinți situația actualului angajator, astfel încât demisia să aibă loc în condiții amiabile pentru ambele părți. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *