Depășește retenția urinară folosind cateterele potrivite

Orice episod de retenție urinară este dureros și inconfortabil, putând provoca infecții urinare, probleme la nivelul uretrelor și rinichilor și complicații care vă pot pune în pericol viața. Întâmplându-se în cazul multor bărbați de peste 50 de ani, retenția urinară se manifestă prin debit urinar scăzut și o presiune covârșitoare la nivelul vezicii, cauzând dureri.

Unele dintre cele mai rapide soluții pentru retenția urinară sunt reprezentate de catetere. Decontate de către CNAS într-un număr de 120 pe lună, acestea sunt recomandate în cazurile de retentie urinara, în cazul vezicii neurogene și a obstrucției canalului uretral. Sub îndrumarea medicului specialist în neurologie și neurologie pediatrică, medicină fizică și de reabilitare, oncologie și chirurgie pediatrică, urologie, aceste catetere, introduse în țara noastră din 2007, își dovedesc utilitatea în cazul persoanelor care au probleme delicate și suportă dureri mari.

De exemplu, un cateter / sondă urinară pentru bărbați face parte din familia dispozitivelor pentru persoanele care suferă din pricina retenției de urină și prezintă adenom de prostată, este confecționat din policlorură de vinil, cu vârf curbat, fiind deja lubrifiat. Sterlizate și ambalate individual în soluție salină sterilă astfel de dispozitive sunt pe deplin sigure, confortabile, lăsându-i persoanei libertatea de mișcare și funcționând ca o prelungire a vezicii urinare, un rezervor care ajută ca urina să fie eliminată fără dureri.

Cateterul urinar este un tub care străbate uretra și ajunge în vezica urinară. Astfel încât, ori de câte ori este nevoie, vezica urinară este golită complet. Autosandarea este o metodă ușoară și eficientă de a scăpa de presiune. Odată cu obișnuirea cu acest proces, durata autosondării poate fi de câteva minute. Acest proces intermitent copiază fenomenul natural al micțiunii, golirea vezicii realizându-se de către pacient. Pe durată temporară sau permanentă, autocateterizarea poate fi făcută și de mai multe ori pe zi.

Pentru a scăpa de retențiile urinare, pacienții au la îndemână două categorii importante de dispozitive: catetere urinare permanente și catetere urinare intermitente. Cateterele permanente sunt introduse în vezică, iar urina este eliminată într-o pungă specială. Acestea sunt ținute între 7 și 14 zile, după care sunt schimbate.

În ceea ce privește cateterele intermitente, acestea sunt introduse prin uretră în vezică și ținute acolo doar cât durează ca aceasta să fie golită complet. Asemănându-se cu micțiunea naturală, golirea prin intermediul cateterului intermitent este făcut de către pacient, după ce primește ajutor și instrucțiuni ajutătoare din partea medicului. Ușurința cu care acest tip de dispozitive se folosesc nu creează dificultăți nimănui, rezolvând probleme care dau de furcă multor persoane.

Prezența lubrifiantului asigură o frecare redusă între cateter și mucoasa uretrală, fără a exista riscul leziunilor. Pe termen lung, se evită iscarea complicațiilor la nivelul tractului urinar, iar confortul și flexibilitatea acestor dispozitive îi ajută pe pacienți să scape de probleme și să aibă parte de intimitate și discreție.

Sănătatea este cel mai valoros pe care-l avem. Pentru numeroasele afecțiuni care pot apărea, cateterele folosite în cazul retenției urinare sunt ieftine și eficiente, la îndemâna oricui. Fie că vorbim despre catetere permanente sau despre catetere intermitente, aveți parte oricând de ajutor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *