Dezinformarea legată de Covid nu se diminuează: Facebook destructurează noi rețele de fakenews / Cum acționează China – Media & Publicitate

Meta, compania-mamă a Facebook, a declarat miercuri că a blocat rețelele rău intenționate, care foloseau dezbaterile despre vaccin pentru a hărțui profesioniștii sau a diviza companiile, semn că dezinformarea legată de pandemie nu se diminuează, scrie AFP.

„Au insultat medici, jurnaliști și aleși, numindu-i susținători ai naziștilor pentru că promovau vaccinuri împotriva Covid, susținând că vaccinarea obligatorie va duce la o dictatură a sănătății”, a explicat Mike Dvilyanski, director de investigații privind amenințările.

El se referea la o rețea legată de mișcarea anti-vaccinare numită „V_V”, pe care grupul din California o acuză că a desfășurat o campanie de intimidare și hărțuire în masă împotriva unor personalități de top din sănătate, mass-media și politică, în Italia și Franța.

Autorii acestei operațiuni s-au coordonat în special prin intermediul sistemului de mesagerie Telegram, unde voluntarii au avut acces la liste de persoane de vizat și la „antrenament” pentru a scăpa de detectarea automată de către Facebook.

Tactica lor includea lăsarea de comentarii sub postările victimelor, utilizând o ortografie ușor modificată, cum ar fi „vaxcinati” în loc de „vaccinati.

Gigantul rețelelor sociale a spus că a fost dificil de evaluat acoperirea și impactul campaniei, care a avut loc pe diferite platforme.

„Am observat ceea ce pare a fi o mișcare populistă în expansiune care combină teoriile conspiraționale existente cu narațiunile anti-autoritare și un torent de dezinformare în materie de sănătate”, detaliază experții de la Graphika, o companie specializată în analiza rețelelor sociale, într-un raport despre această operațiune.

Meta a mai spus că a demontat o altă operațiune orchestrată din China, care folosea conturi false pentru a promova informații false.

Ei au amplificat mesajele postate pe profilul unui biolog elvețian inventat, care ar fi raportat că Statele Unite au făcut presiuni pe Organizația Mondială a Sănătății să dea vina pentru coronavirus pe China.

Presa de stat chineză a citat apoi acest biolog fals. „A fost ca o galerie de oglinzi, care reflectă la nesfârșit o singură personalitate falsă”, a spus Meta într-un comunicat.

Grupul californian a găsit legături între operațiunea și angajații companiei chineze de securitate cibernetică Sichuan Silence Information Technology Co. precum și oameni asociați cu alte companii chineze specializate în infrastructură din întreaga lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *