Diaspora votează la alegerile europarlamentare 2024. S-a deschis prima secție de votare în străinătate / Lista secțiilor de votare din diaspora la alegerile europarlamentare 2024

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Votarea în cadrul alegerilor europarlamentare 2024 a început în diaspora, sâmbătă, de la ora 22:00, ora României, cu deschiderea primei secții de votare în Noua Zeelandă. Secțiile de votare în cadrul alegerilor care au loc duminică, 9 iunie, vor fi deschise în intervalul orar 7:00-22:00, ora locală din fiecare localitate în care se află secția de vot.

sectie de vot Foto: Inquam Photos / Lavinia Cioaca

Duminică, 9 iunie 2024, la ora 00:00 (ora României) se vor deschide secțiile de votare din Australia, urmate de cele din Republica Coreea, China, Malaysia, Singapore, Filipine, India, Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Kazahstan, Pakistan, Turkmenistan, Uzbekistan.

Programul secțiilor de votare din diaspora: 7:00-22:00

Votarea în secțiile de vot din străinătate începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 22:00. Totuși, președinții secțiilor de vot pot decide prelungirea votului până la ora 23:59 dacă sunt persoane care stau la rând și nu reușesc să voteze până la ora 22:00.

Votarea în străinătate începe sâmbătă, ora României, ora 22:00, cu deschiderea primei secții de votare în Auckland, Noua Zeelandă. Secțiile care vor închide ultimele sunt cele aflate pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii și în Vancouver, Canada.

„Se va desfășura, în funcție de fusul orar, pe durata a 34 de ore, ultimele secții din străinătate închizând votarea luni, 10 iunie, ora 8:00, ora României. Secțiile care vor închide ultimele sunt cele aflate pe Coasta de Vest a SUA și în Canada”, a declarat într-o conferință de presă reprezentantul MAE cu însărcinări speciale pentru procesele electorale în străinătate, Iulian Ivan.

Unde și câte secții de vot sunt în diaspora

Peste 2,5 milioane de buletine de vot au fost trimise în cele 915 secții de votare pentru alegerile europarlamentare de duminică, 9 iunie. Cele mai multe dintre secțiile de vot vor fi în Italia (150), Spania (147) și Marea Britanie (104), au informat într-o conferință de presă reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit acestuia, statistic, sunt cu 80 de secții mai mult decât cele înființate la alegerile prezidențiale din 2019, când au fost înființate 835 de secții de votare, cu 167 secții decât cele organizate la alegerile parlamentare din 2020, când au fost înființate 748 de secții de votare, și cu 474 de secții mai multe decât cele de la alegerile europarlamentare din anul 2019.

Nu sunt secții de votare în următoarele state, respectiv orașe: Afganistan, datorită faptului că militarii români au fost retrași din teatrele de operațiuni, Mali – nu mai avem militari dislocați în acest stat, Rostov pe Don – consulatul este în curs de închidere, Odesa – activitatea consulatului în acest moment este suspendată temporar, Sudan – activitatea misiunii a fost preluată de Ambasada României la Addis Abeba, și Venezuela – misiunea diplomatică este închisă, Libia a fost relocată la Tunis, Phenian, Coreea de Nord, activitatea misiunii diplomatice este temporar suspendată, iar la Ierusalim – din cauza condițiilor de securitate din zonă.

La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024 cetățenii români cu drept de vot care domiciliază, au reședința sau se află temporar în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Lista secţiilor de votare din străinătate deschise pentru românii din diaspora pentru alegerile europarlamentare 2024 poate fi consultată AICI

Citește și:

spot_imgspot_img