„Doar da înseamnă da”: Parlamentarii elvețieni votează o nouă definiție a violului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Camera inferioară a parlamentului elvețian a extins foarte mult luni definiția extrem de restrictivă a violului, iar Amnesty International a salutat „un succes uriaș”, potrivit AFP.

MeTooFoto: Lichikham / Alamy / Profimedia Images

Conform legii actuale, numai penetrarea vaginală forțată, însoțită de un anumit grad de rezistență din partea femeii, este considerată viol.

Există un consens că definiția violului ar trebui să includă orice penetrare neconsensuală, indiferent de sexul victimei și de gradul de rezistență al acesteia.

Dar în Elveția au existat dezbateri aprinse cu privire la modul în care se măsoară consimțământul.

Unii apără abordarea „nu înseamnă nu”, potrivit căreia se consideră că a avut loc un viol dacă o persoană s-a opus în mod explicit penetrării. Camera superioară a parlamentului, Consiliul de Stat, a votat deja în această direcție în acest an.

Însă, atunci când Consiliul Național – camera inferioară – a votat luni, a optat pentru o definiție mai largă, cerând consimțământul explicit pentru actele sexuale.

Opțiunea „doar da înseamnă da” a trecut la limită, cu 99 de voturi pentru, 88 împotrivă și trei abțineri, într-o atmosferă electrizantă.

„Este de la sine înțeles că nu iei bani din portofelul vecinului tău fără să-l întrebi. Este de la sine înțeles că nu intri în casa cuiva fără să suni la ușă. De ce ar trebui ca portofelul și casa mea să fie mai bine protejate decât corpul meu?”, au spus parlamentarii care apără acest principiu.

Eurodeputatul Green Raphaël Mahaim a fost de acord: „Corpul celuilalt nu este niciodată un bar deschis. Înainte de a avea un moment de împărtășire sexuală, trebuie să te asiguri că partenerul tău este de acord”.

Mulți politicieni de dreapta s-au opus opțiunii „da înseamnă da”, spunând că aceasta ar crea confuzie și ar fi dificil de pus în aplicare.

Filiala elvețiană a ONG-ului Amnesty International a salutat votul de luni ca fiind „un succes uriaș după ani de activism politic al celor care apără drepturile femeilor și ale victimelor violenței sexuale”.

Ambele camere vor trebui să găsească un compromis înainte ca procesul să poată continua. Odată ce acest lucru va fi făcut, problema va fi probabil supusă votului popular, așa cum permite sistemul elvețian de democrație directă.

Mai multe țări europene au schimbat definiția violului ca fiind o agresiune sexuală fără consimțământ explicit, printre care Spania, Suedia, Danemarca și Belgia.

spot_imgspot_img