„Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!” – citate memorabile ale marilor șefi de stat despre ultimul lider sovietic

0

Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, au informat agențiile de presă ruse. Ce spuneau unii dintre cei mai mari lideri ai lumii despre Gorbaciov, potrivit Reuters.

Mihail GorbaciovFoto: HotNews.ro

Prim-ministrul britanic Margaret Thatcher, interviu BBC, 14 decembrie 1984:

  • „Îmi place domnul Gorbaciov. Putem face afaceri împreună”.

Președintele SUA Ronald Reagan, discurs la Zidul Berlinului, 12 iunie 1987:

  • „Există un semn pe care sovieticii îl pot face care ar fi inconfundabil, care ar avansa dramatic cauza libertății și păcii. Secretar general Gorbaciov, dacă doriți pacea, dacă doriți prosperitate pentru Uniunea Sovietică și Europa de Est, dacă doriți liberalizarea: Vino aici la poarta asta!
  • “Domnule Gorbaciov, deschideți această poartă! Domnule Gorbaciov, dărâmați acest zid!”

Președintele SUA George Bush, la conferința de presă alături de Gorbaciov după discuții, 3 decembrie 1989:

  • „De patruzeci de ani, alianța occidentală a pledat pentru libertate. Și acum, cu reforma în curs de desfășurare în Uniunea Sovietică, ne aflăm în pragul unei noi ere a relațiilor SUA-sovietice… Sunt optimist că, pe măsură ce Occidentul lucrează împreună cu răbdare și cooperează din ce în ce mai mult cu Uniunea Sovietică, putem realiza o pace durabilă și putem transforma relația est-vest într-una de cooperare durabilă”.

Președintele rus Vladimir Putin, felicitându-l pe Gorbaciov pentru cea de-a 91-a aniversare, 2 martie 2022, citat de TASS:

  • „Ați trăit o viață lungă, împlinită și ați câștigat, pe bună dreptate, un mare prestigiu și recunoaștere. Este îmbucurător faptul că astăzi munca dumneavoastră cu mai multe fațete contribuie la implementarea proiectelor sociale, educaționale, caritabile atât de necesare, precum și la dezvoltarea a cooperării umanitare internaționale”.

Comunicat de presă al Comitetului Norvegian al Premiului Nobel, 15 octombrie 1990:

  • “În ultimii ani, au avut loc schimbări dramatice în relația dintre Est și Vest. Confruntarea a fost înlocuită de negocieri. Vechile state naționale europene și-au recâștigat libertatea. Cursa înarmărilor încetinește…. Aceste schimbări istorice înfloresc din cauza mai multor factori, dar în 1990 Comitetul Nobel vrea să-l onoreze pe Mihail Gorbaciov pentru contribuțiile sale numeroase și decisive”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *