Donald Trump a cerut Curţii Supreme a SUA să nu permită obţinerea de către Congres a declaraţiilor sale fiscale

0
1

Fostul preşedinte american Donald Trump a cerut luni Curţii Supreme a Statelor Unite să blocheze ordinul unui judecător conform căruia fiscul (IRS) trebuie să pună la dispoziţia unei Comisii a Camerei Reprezentanţilor declaraţiile sale fiscale pe ani de zile, la sfârşitul acestei săptămâni, transmite CNBC, citat de News.ro.

Donald TrumpFoto: snapshot/Future Image/D Van Tine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Solicitarea de a amâna executarea ordinului judiciar în aşteptarea unui recurs planificat a venit în timp ce Trump a pierdut o tentativă de a anula ordinul la o curte federală de apel.

„Acest caz ridică întrebări importante cu privire la separarea puterilor, care va afecta fiecare viitor preşedinte”, au spus avocaţii lui Trump în cererea lor de urgenţă adresată preşedintelui John Roberts.

Şeful Curţii Supreme are autoritate asupra unor astfel de petiţii din cazurile care decurg de la Curtea de Apel din SUA pentru Circuitul Districtului Columbia.

Avocaţii lui Trump au cerut instanţei să acţioneze până miercuri pentru a amâna o hotărâre a curţii de apel care a deschis calea pentru ca IRS să prezinte declaraţiile fiscale joi.

Amânarea i-ar da timp lui Trump să ceară în mod oficial înaltei curţi să audieze un recurs la hotărâre.

Dar avocaţii au mai spus că Curtea Supremă ar putea lua în considerare solicitarea de luni ca fiind o cerere de audiere a cazului.

Solicitarea lui Trump acuză Comisia din Camera Reprezentanţilor că încearcă să obţină declaraţiile fiscale ale lui Trump numai în scopul de a le face publice, şi nu pentru o revizuire a auditurilor IRS ale preşedinţilor, aşa cum a declarat aceasta.

Un caz de la Curtea Supremă de contestare a ordinului ar putea dura luni sau chiar mai mult pentru a fi soluţionat. Şi dacă republicanii recâştigă controlul majoritar în Camera Reprezentanţilor la viitoarele alegeri intermediare, înainte ca acest caz de la Curtea Supremă să fie soluţionat, este aşteptat ca aceştia să pună capăt încercării de trei ani a Comisiei pentru căi şi mijloace de a obţine declaraţiile fiscale ale lui Trump.

Comisia a solicitat declaraţiile fiscale ale lui Trump şi cele ale entităţilor de afaceri afiliate, ca parte a unei investigaţii a modului în care IRS auditează declaraţiile fiscale prezidenţiale.

IRS, care este o divizie a Departamentului de Trezorerie, are mandat legal să auditeze declaraţiile fiscale anuale ale preşedinţilor în exerciţiu.

Comisia a solicitat în instanţă declaraţiile fiscale ale lui Trump pentru perioada 2015 până în 2020, după ce secretarul de atunci al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a refuzat să se conformeze cererii sale. (News.ro)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here