Donald Trump, obligat să plătească daune de 83,3 milioane de dolari în procesul de defăimare intentat de scriitoarea E. Jean Carroll

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Juraţii au decis vineri că fostul preşedinte american Donald Trump trebuie să îi plătească scriitoarei E. Jean Carroll 18,3 milioane de dolari drept compensaţii şi 65 de milioane de dolari ca daune punitive, în total 83,3 milioane de dolari, anunţă BBC, citat de News.ro.

E. Jean Carroll și Donald TrumpFoto: Kena Betancur / AFP / Profimedia

În momentul anunţării verdictului, Donald Trump nu se mai afla în instanţă. Fusese mai devreme, dar plecase furios.

Juraţii tribunalului federal din Manhattan – şapte bărbaţi şi două femei – au deliberat timp de aproape trei ore, trebuind să ajungă la un verdict unanim.

Din cauza interesului enorm stârnit de acest proces, juraţii au rămas anonimi şi au fost chiar îndemnaţi să folosească nume false atunci când vorbesc între ei. De asemenea, ei au fost aduşi cu mijloace sigure din locaţii nedezvăluite la tribunal, ceea ce se întâmplă de obicei numai în cazurile în care este vorba despre clanuri mafiote.

Cum a reacționat Donald Trump

Fostul preşedinte al Statelor Unite, în campanie pentru a fi reales, a denunţat imediat pe reţeaua socială Truth Social o condamnare „ridicolă” şi a promis că va face recurs, relatează Agerpres.

Marele favorit la alegerile primare republicane şi foarte probabil adversar al lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a denunţat încă o dată „o vânătoare de vrăjitoare condusă de Biden împotriva (lui) şi a Partidului Republican”.

Această sumă astronomică de peste 83 de milioane de dolari, decisă de un juriu popular, include în special 65 de milioane de dolari daune „punitive”.

Juraţii au recunoscut intenţia de a „răni” a lui Trump (77 de ani), deja găsit responsabil de judecător pentru remarci defăimătoare împotriva lui Jean E. Carroll (80 de ani), care a cerut despăgubiri de cel puţin 10 milioane de dolari pentru prejudicii morale şi profesionale.

Al doilea proces de defăimare, după declaraţii făcute după primul verdict

Elizabeth Jean Carroll este o fostă editorialistă la ediţia americană a revistei Elle, care l-a acuzat pe Donald Trump de viol în 1996 într-o cabină de probă a unui magazin universal din New York.

Pe baza unei alte plângeri civile din 2022 pentru viol şi defăimare, ea obţinuse în mai să fie găsit vinovat de agresiune sexuală în urmă cu 28 de ani şi de comentarii defăimătoare făcute în 2022.

Trump a fost obligat atunci să plătească despăgubiri de 5 milioane de dolari.

Totalul a ceea ce trebuie să plătească după procesele din 2023 şi 2024 se ridică, aşadar, la peste 88 de milioane de dolari.

Acest al doilea proces, exclusiv pentru defăimare, a decurs dintr-o primă plângere civilă în 2019 şi a început pe 16 ianuarie, într-o atmosferă electrică, în prezenţa de cele mai multe ori a fostului locatar al Casei Albe care visează să se întoarcă acolo.

Pe lângă acest caz, patru procese penale îl aşteaptă pe fostul preşedinte al SUA, reaminteşte AFP.

Citește despre acest caz:

spot_imgspot_img