Dosarul Rompetrol, cu prejudiciu de peste 7,4 milioane de euro: Patru foşti membri ai conducerii companiei, trimişi în judecată / Pentru aproape 60 de inculpați faptele s-au prescris

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Patru foşti membri ai conducerii Rompetrol, dintre care doi sunt cetăţeni cazahi, au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală, fiinnd acuzați că ar fi creat două circuite fictive prin care au provocat statului un prejudiciu de peste 37 de milioane de lei (peste 7,4 milioane de euro). În cazul a 58 de persoane vizate ancheta a fost clasată pe motiv că faptele s-au prescris prin decizia din mai a Curții Constituționale.

Sigla DIICOTFoto: AGERPRES

DIICOT a anunțat vineri că în acest dosar au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală doi cetățeni români și doi cetățeni kazahi care au făcut parte din compania din industria petrolieră ce activează pe teritoriul României.

Conform procurorilor, în perioada ianuarie 2010 – octombrie 2013, trei dintre inculpați împreună cu alte persoane au constituit, respectiv au sprijinit, un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor.

  • „În vederea obținerii unor sume de bani, provenind din comiterea infracțiunii de trafic de influență (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menținerea sau plata contractelor, derularea în condiții avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societățile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacționare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăți/persoane).
  • Astfel, în vederea disimulării provenienței reale a sumelor de bani transferate, membrii grupului infracțional organizat au determinat înregistrarea în contabilitatea societăților comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestări servicii, comision/intermediere, achiziții nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecința sustragerii de la plata unor taxe și impozite către bugetul de stat.
  • După obținerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spălare prin utilizarea unor circuite financiare de tip ”suveică”, la capătul cărora sumele rulate în ”cascadă” au fost fracționate și apoi retrase în numerar sau transferate în conturi bancare externe, în vederea obţinerii beneficiilor ilicite (suma totală supusă procesului de spălare fiind în cuantum de 87.125.818,80 lei)”, precizează DIICOT.

În cadrul acestui dosar s-a constituit parte civilă Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală cu suma de 39.457.199,22 lei.

Pe parcursul urmăririi penale, din prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin derularea circuitelor evazioniste, în cuantum final de 37.946.779 lei, a fost recuperată (prin plăți directe în contul Trezoreriei Statului sau prin compensarea obligațiilor fiscale) suma totală de 19.180.278 lei.

DIICOT a cerut menținerea măsurilor asiguratorii dispuse față de inculpații trimiși în judecată și obligarea acestora la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 360.000 lei.

Procurorii au decis disjungerea și continuarea cercetărilor în cazul unui inculpat localizat în prezent pe teritoriul Rusiei, căruia nu i-a putut fi adusă la cunoștință încadrarea juridică finală reținută în sarcina sa.

DIICOT mai spune că s-a dispus și clasarea cauzei pentru 32 de inculpați persoane fizice pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare a banilor și pentru alți 26 de inculpați acuzați de trafic de influență și cumpărare de influență, pe motiv de prescriere a faptelor, ca urmare a deciziei din mai a Curții Constituționale.

Conform DIICOT, pe parcursul urmăririi penale, șase dintre inculpații în cazul cărora s-a dispus clasarea au achitat cheltuieli judiciare aferente urmăririi penale în cuantum de 180.000 de lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului București.

spot_imgspot_img