După alegerile din Austria, Cioloş cere liderilor coaliţiei un plan clar de negociere pe subiectul Schengen

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş, fost prim-ministru al Guvernului României, cere liderilor coaliţiei un plan clar de negociere şi o echipă coordonată pe subiectul Schengen.

Dacian CiolosFoto: Agerpres

„După alegerile care au loc azi în landul Austria Inferioară, unul dintre motivele pentru care cancelarul Karl Nehammer a fost inflexibil total pe subiectul Schengen, mă aştept ca Guvernul României să aibă de mâine un plan ofensiv diplomatic clar pentru a repune subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen pe agenda UE”, a declarat, duminică, Dacian Cioloş, citat într-un comunicat de presă.

Eurodeputatul detaliază ce aşteaptă de la Guvern pe această temă: ”un plan de negocieri, o echipă de negocieri consolidată cu instituţii, dar şi persoane care au competenţe pe aceste domenii şi o presiune politică constantă pe Austria şi Olanda pentru a se aşeza la masa negocierilor”.

”Din acest plan ar trebui să facă parte şi Bulgaria, care, deşi urmează să organizeze alegeri, are un guvern în funcţie cu un premier care a dovedit că poate negocia eficient chiar dacă este învestit cu puteri limitate. Din experienţa ridicării vizelor canadiene pentru cetăţenii români pe care am reuşit-o în 2016, ştiu că o coordonare cu Bulgaria ajută, chiar dacă şi atunci vecinii aveau alegeri şi o agendă proprie”, a mai transmis Cioloş.

Acesta susţine că ”o sesizare a Austriei la CJUE pe care să o facă România poate pune presiune suplimentară”.

”Din punctul meu de vedere, în cazul în care se recurge la asta, trebuie să fie doar o parte a planului de negociere, nu elementul central. Decizia în consiliu rămâne una politică, iar analiza şi o eventuală rezoluţie bună pentru noi de la CJUE pe o astfel de sesizare ar putea dura chiar câţiva ani”, a mai declarat Cioloş.

Acesta susţine că nu vede ”deocamdată o coordonare eficientă a miniştrilor români pe acest subiect”.

”Sper doar că nu stăm şi aşteptăm să ne rezolve alţii problema – sau să se rezolve de la sine, ca o consecinţă a unor discuţii pe politica de azil şi migraţie, pentru că pierdem pe zi ce trece un moment bun şi orice nou eşec va alimenta în societate neîncredere atât în politica românească, cât şi în UE”, a mai declarat Dacian Cioloş

spot_imgspot_img