După Neil Young, și cântăreața Joni Mitchell își retrage muzica de pe Spotify, în semn de protest față de podcastul lui Joe Rogan / Cu ce „amenință” James Blunt – Muzica

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Cântăreața Joni Mitchell a anunțat că a decis să își retragă toată muzica de pe populara platformă de streaming Spotify, alăturându-se astfel protestului muzicianului Neil Young, care acuză compania că promovează dezinformările despre Covid-19 prin găzduirea unui podcast al controversatului prezentator american Joe Rogan, scrie The Verge.

„Am decis să îmi retrag toată muzica de pe Spotify”, a scris cantautoarea canadiană în vârstă de 78 de ani într-o postare pe site-ul său. „Persoane iresponsabile răspândesc minciuni care îi costă pe oameni vieţile. Sunt solidară cu Neil Young şi cu comunităţile ştiinţifice şi medicale globale în această privinţă”, a subliniat ea.

Mitchell a inclus în postare și un link către o scrisoare deschisă adresată companiei Spotify și care a fost semnată de zeci de profesioniști din domeniul medical sau al cercetării. Aceasta îndeamnă platforma să adopte o politică privind dezinformarea care să abordeze „afirmațiile înșelătoare și false” propagate de podcastul Joe Rogan Experience, precum sugestia lui Rogan că oamenii tineri și sănătoși nu ar trebui să se vaccineze împotriva Covid-19.

Boicotul inedit al lui James Blunt

Un alt cântăreț celebru – britanicul James Blunt – s-a alăturat în felul său boicotului lansat de Neil Young și Joni Mitchell contra platformei de streaming. El a amenințat în glumă că va lansa muzică nouă pe Spotify, în semn de protest față de podcastul lui Joe Rogan.

Muzicianul englez a scris sâmbătă pe Twitter: „Dacă Spotify nu îl elimină imediat pe Joe Rogan, voi lansa muzică nouă pe platformă” – aluzie la o glumă recurentă printre internauți conform căreia muzica sa este detestată de lume.

„Vreau să mulţumesc marii şi solidarei case de discuri Warner Brothers-Reprise Records, care mă susţine în decizia mea de a-mi retrage toată muzica de pe Spotify”, a anunţat artistul într-un mesaj publicat pe site-ul său oficial, dezvăluind totodată că această platformă online îi asigura 67% din veniturile sale obţinute din streaming.

Neil Young are 2,4 milioane de abonaţi şi peste 6 milioane de ascultători lunari pe platforma Spotify, lider mondial al industriei de streaming muzical.

Însă podcast-ul lui Joe Rogan, un conţinut exclusiv al platformei suedeze, care a acumulat milioane de ascultări, a ocupat prima poziţie în topul celor mai populare podcast-uri difuzate de Spotify în 2021.

Acuzațiile lui Neil Young

„Spotify a devenit un spaţiu de dezinformare potenţial mortală despre Covid-19. Minciuni vândute pe bani”, a adăugat Neil Young în mesajul său online.

Neil Young, un muzician prolific, cunoscut pentru piese precum „Heart of Gold” şi „Harvest Moon”, a citat de asemenea o scrisoare semnată de peste 200 de medici şi oameni de ştiinţă, care au cerut de curând platformei suedeze să intervină după un episod „foarte controversat” al podcast-ului „The Joe Rogan Experience” (JRE), difuzat pe 31 decembrie 2021.

„Acel episod este criticat pentru că a promovat teorii complotiste lipsite de fundament, iar ‘JRE’ are un istoric îngrijorător în ceea ce priveşte difuzarea de ştiri false, în special în ceea ce priveşte pandemia de Covid-19”, au afirmat semnatarii scrisorii.

Joe Rogan ar avea un contract uriaș cu Spotify

„Am suprimat peste 20.000 de episoade ale unor podcast-uri asociate COVID-19 de la începutul pandemiei. Regretăm decizia lui Neil Young de a-şi retrage muzica de pe Spotify, dar sperăm să o găzduim din nou în curând”, a declarat un purtător de cuvânt al platformei de streaming, citat de mai multe companii mass-media americane.

Popularul prezentator Joe Rogan, al cărui contract semnat anul trecut cu Spotify a fost estimat la 100 de milioane de dolari, este acuzat că a descurajat vaccinarea anti-Covid-19 în rândul tinerilor şi că a promovat utilizarea unui tratament neautorizat, cel cu ivermectină, împotriva noului coronavirus.

„Pot să îl aibă pe platforma lor pe Rogan sau pe Young. Nu pe amândoi”, a declarat Neil Young, care a lansat un nou album, „Barn”, la sfârşitul anului 2021.

Cântăreţul folk-rock, care are în spate o îndelungată carieră muzicală, şi-a exprimat speranţa ca şi alţi artişti şi case de discuri să îi urmeze exemplul şi să îşi retragă piesele şi albumele de pe platforma Spotify.

spot_imgspot_img