Ecocardiografia – când se recomandă și ce presupune

Ecocardiografia reprezintă o tehnică imagistică extrem de curentă care permite vizualizarea și analizarea, morfologia, mișcările și dimensiunile diferitelor structuri ale inimii, ale valvelor acesteia și vaselor din jur. Este bazată pe utilizarea de ultrasunete prin intermediul unei sonde plasate pe toracele pacientului. Este un examen medical care durează aproximativ 30 de minute și este complet indoloră.

Dacă medicul ți-a recomandat o ecografie inimă, cu siguranță vrei să știi mai multe lucruri despre ea, ce este, ce presupune și care sunt obiectivele sale.

Inima este un mușchi, cunoscut sub numele de miocard, constituit din celule specifice: cardiomiocite. Aceste celule au capacitatea de a se contracta asemeni unei celule msculare dar și să conducă electricitatea care pemite declanșarea unei contracții. Chiar dacă inima nu cântărește mai mult de 300 de grame la un adult, acest organ consumă de unul singur 10% din oxigenul necesar corpului nostru. Inima este compusă din 4 cavități care funcționează în pereche: două atrii și două ventricule – una dreaptă pentru inima dreaptă și una stângă pentru inima stângă.

Ecocardiografia este o metodă bazată pe utilizarea de ultrasunete, a unor unde sonore imperceptibile de către urechea umană. Ecocardiografia permite obținerea unor imagini dinamice pentru a vizualiza spre exemplu fluxul sanguin sau mișcările pereților cardiaci. În acest caz vorbim despre ecografie doppler.

Acest examen permite: 

 • Vizualizarea inimii, a cavităților și valvelor acesteia și a principalelor vase situate în apropiere de inimă (aorta, artere pulmonare, vena cavă inferioară);
 • Observarea și analizarea deplasărilor de țesut și a fluxurilor sanguine. Imaginile obținute sunt dinamice;

Realizarea unei ecocardiografii este cel mai adesea trans-toracică, altfel spus realizată prin intermediul unei sonde așezate pe torace. Examenul este indolor, fără riscuri asupra organismului. Ecocardiografia poate fi efectuată la orice vârstă. Poate fi recomandată pentru a diagnostica anumite boli sau în cadrul supravegherii unor anumite patologii precum cele ale valvelor cardiace, malformațiile cardiace, insuficiența cardiacă, angina pectorală sau hipertensiunea arterială.

Cum se desfășoară acest examen?

Pregătire și precauții

Nu există precauții speciale pe care trebuie să ți le iei. Nu se cere nici să vii cu stomacul gol. Examenul acesta nu necesită nici anestezie, nici spitalizare. Este total indolor.

Dar, înainte de a ajunge la o ecocardiografie, cel mai bine ar fi să te asiguri de faptul că ai următoarele acte sau hârtii pregătite:

 • Rețeta sau trimiterea de la medic.
 • Lista tratamentelor în curs.
 • Dosarul radiologic- scanner, radiografie, etc.
 • Rezultatele examinărilor anterioare ale inimii- EKG, rezistența la efort, etc.,

Examenul

O ecocardiografie durează în general, în jur de 30 de minute. Examenul este indolor și inofensiv deoarece nu se folosesc razele X. Nu este necesară spitalizarea pacientului și nu este necesară nici anestezia. Este realizată de către un radiolog sau de către un cardiolog.

Ecocardiografia poate să fie realizată în două feluri:

 • Pe cale transtoracică, unde sonda este așezată pe torace.
 • Pe cale transesofagiană, când sonda este asociată unui endoscop. 

Medicul poate efectua și o așa-numită ecocardiografie „de stres”, care constă în compararea contracțiilor mușchiului inimii în repaus și în timpul efortului fizic.

Un test de stres farmacologic (declanșat de un medicament) poate fi efectuat la pacienții care nu pot efectua efort fizic.

De ce să alegi să faci o ecocardiografie?

O ecocardiografie se recomandă atunci când medicul suspectează o anomalie de la nivelul inimii, după auscultarea cu stetoscopul, de exemplu.

Medicul poate recomanda acest examen în mai multe situații, mai ales pentru:

 • A confirma originea cardiacă a simptomelor precum durerile toracice, dificultăți în respirație sau stări de rău.
 • A evalua impactul unei maladii, precum hipertensiunea arterială sau hipertensiunea arterială pulmonară. Dar și impactul anumitor medicamente asupra inimii.
 • A diagnostica o malformație cardiacă sau o maladie a mușchilor cardiaci.
 • A diagnostica o insuficiență cardiacă.
 • A căuta prezența unor cheaguri de sânge.
 • A studia pericardul sau aorta toracică.
 • A evalua sau căuta o anomalie a valvelor cardiace. Sunt cele care nu lasă sângele să refuleze atunci când acestea penetrează într-o cavitate cardiacă unde este expulzat de către inimă.
 • A urmări evoluția și estima gravitatea unei afecțiuni cardiace deja stabilită sau diagnosticată.

Ecocardiografia inimii este cel mai adesea cuplată cu o ecografie Doppler, o tehnică bazată și ea pe ultrasunete care permite vizualizarea în același timp a fluxului sanguin din inimă și la nivelul valvelor și arterelor. 

La ce rezultate te poți aștepta de la o ecografie a inimii?

Medicul tău specialist, te va informa cu privire la rezultatele ecografiei sau ecografiei eco-doppler cardiac. În cazul unei anomalii, probabil că vor fi recomandate și alte examinări (RMN, scaner, electrocardiogramă etc.) pentru a se putea face o evaluare cardiacă mai aprofundată.

În funcție de situație, poate fi prescris un tratament medicamentos sau chirurgical și se va pune în aplicare o urmărire adecvată.

sursa photo: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *