Economia Greciei s-a contractat cu 15,2%, cel mai sever declin din ultimii 25 de ani – Finante & Banci

Produsul Intern Brut al Greciei s-a contractat cu 15,2% între lunile aprilie și iunie, cel mai sever declin economic trimestrial din cel puțin ultimii 25 de ani, amenințând să submineze un deceniu de câștiguri greu obținute după criza datoriilor suverane, relatează Reuters și Ekathimerini.

Prăbușirea record, anunțată de către oficiul central de statistică din Grecia (ELSTAT), nu a fost cea mai severă din Europa dar a confirmat așteptările legate de o contracție abruptă a economiei în trimestrele doi și trei din cauza carantinei impuse în luna martie de autoritățile elene pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

PIB-ul Greciei s-a prăbușit cu aproape un sfert în timpul crizei datoriilor suverane care a afectat țara din sudul Europei între 2010 și 2018, forțând autoritățile elene să semneze trei bailout-uri cu creditorii internaționali și să impună măsuri de austeritate extrem de nepopulare.

Însă în acea perioadă cea mai mare contracție trimestrială a economiei a fost relativ modestă, doar 4,7% în primele trei luni ale lui 2009, potrivit ELSTAT.

Grecia a ieșit din al treilea program de bailout în august 2018 cu cea mai mare datorie națională raportată la PIB dintre statele membre ale UE, așteptându-se însă la o creștere economică puternică în acest an.

Dar pandemia de COVID-19 a afectat sever economia bazată pe sectorul turistic care contribuie cu aproape un sfert la Produsul Intern Brut al țării.

Citește și:

  • Grecii se pregătesc pentru o nouă criză economică, după 10 ani în care credeau că lucrurile nu se pot înrăutăți mai mult
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *