Efectul Cupei Mondiale: Populația Qatarului a crescut cu 13,2% în ultimul an

0

Populația Qatarului a crescut cu 13,2% în ultimul an, conform datelor oficiale, în condițiile în care micul stat arab din Golf a adus sute de mii de muncitori străini înainte de găzduirea Cupei Mondiale de fotbal ce va avea loc luna viitoare, transmite Reuters.

CM 2022 QatarFoto: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Populația bogatului producător de gaze a ajuns la 2,94 milioane de locuitori, după ce aproximativ 370.000 de persoane s-au mutat în Qatar în ultimul an, pe baza statisticilor colectate în septembrie.

Muncitorii imigranți cu venituri mici și alți străini reprezintă majoritatea populației țării, pe când cetățenii qatarezi sunt în număr de doar aproximativ 380.000.

Organizatorii Cupei Mondiale se confruntă cu un deficit de personal, în condițiile în care Qatarul se pregătește să primească aproximativ 1,2 milioane de fani în timpul celui mai mare eveniment fotbalistic, ce va pune presiune asupra infrastructurii, sectorului hotelier și de securitate.

Operatorul hotelier Accor recrutează 12.000 de angajați temporari din străinătate pentru a opera 65.000 de camere în apartamente și case care servesc drept locuințe temporare pentru fani.

Qatarul a încheiat un acord cu Turcia pentru a furniza peste 3.000 de polițiști antirevoltă, iar Pakistanul a acceptat, de asemenea, să desfășoare forțe în Qatar în timpul turneului.

Qatar a construit autostrăzi, șapte stadioane de fotbal, hoteluri și zgârie-nori, cheltuind cel puțin 229 de miliarde de dolari pentru infrastructură, potrivit documentelor bugetare. Aproximativ jumătate din populația Qatarului este angajată în industria construcțiilor.

În anii de după turneu, se așteaptă ca populația Qatarului să scadă cu aproximativ 1,2% pe an și să se reducă la 2,5 milioane de locuitori până în 2027, potrivit previziunilor Fondului Monetar Internațional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *