Elevii, provocare pentru politicieni: să semneze o scrisoare de angajament prin care să își asume că vor sprijini educația

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a lansat o provocare pentru politicienii care candidează pentru a obține diferite funcții cu ocazia alegerilor din acest an. Elevii le cer acestora să semneze o scrisoare de angajament prin care să își asume, printre altele, că vor aloca bani pentru educație și că vor promova măsuri care să îi protejeze pe tineri de consumul și traficul de droguri.

Elevii, provocare pentru politicieni: să semneze o scrisoare de angajament prin care să își asume că vor sprijini educația Foto: Inquam Photos / George Călin

În scrisoarea deschisă pe care au lansat-o, elevii susțin că politicienii au o atitudine prin care tratează cu indiferență realizarea unor lucruri „de calitate pentru comunitatea educațională”.

„În ultimii ani, educația din România a trecut prin greutăți semnificative, de la trecerea abruptă la școala online în timpul pandemiei, subfinanțare și până la cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 18 ani. Aceste provocări au evidențiat nevoia acută de responsabilitate și transparență din partea decidenților în ceea ce privește viitorul sistemului educațional românesc”, se arată într-un comunicat de presă al CNE.

Elevii susțin că singura soluție pentru a „avea un echilibru în ceea ce privește educația este deschidere din partea tuturor autorităților de la nivel național, dar și mai important, de la nivel local”.

Ce le solicită elevii politicienilor

Elevii le solicită politicienilor să semneze o scrisoare de angajament prin care să își asume 21 de puncte privind educația:

  • Solicităm demararea de proiecte și acțiuni menite să scadă abandonul școlar de pe raza localității, pentru ca numărul de aproape 4.500 de elevi de clasa a VIII-a care au abandonat școala în 2023, echivalentul a 178 de clase cu câte 25 de copii, să scadă semnificativ.
  • Solicităm să sprijiniți proiecte ale școlilor, elevilor, profesorilor, părinților și ale organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul educației.
  • Solicităm să militați pentru o educație incluzivă de calitate la nivelul localității, iar prin activitățile educative și culturale derulate de autoritatea publică locală, să facilitați accesul pentru toți elevii, prin mecanisme și instrumente menite să asigure participarea și pentru elevii cu dizabilități. Interzicerea participării elevelor la orele de curs pe bază de gen este inacceptabilă, iar cazul de la Bihor trebuie să ne amintească acest lucru.
  • Solicităm să modernizați internatele și cantinele școlare din raza localității, în așa fel încât tragedia de la liceul Odorheiu Secuiesc să nu se mai repete.
  • Solicităm să promovați programe de prevenire a sarcinilor nedorite şi a maternităţii timpurii în rândul elevilor, în așa fel încât să nu mai fie și alte județete ca și Mureș, cu 931 de cazuri de mame adolescente. Concret, din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naștere și cele mai multe sunt din acest județ.
  • Solicităm să vă asigurați că elevii beneficiază de gratuitate, în condiţiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, pe tot parcursul anului şcolar, în conformitate cu toate prevederile în vigoare. Elevii navetiști nu trebuie să fie în situația de a plăti sume colosale doar pentru a putea participa la orele de curs, așa cum se întâmplă în județul Hunedoara, unde elevii cu o situație financiară precară au fost nevoiți să meargă pe jos kilometrii pentru a putea beneficia de educația „gratuită” sau chiar să nu mai meargă la școală decât de două ori pe săptămână deoarece nu-și permiteau biletul de autobuz.
  • Solicităm să demarați proiecte și acțiuni menite să crească rata literației în comunitate, iar în acest mod să scadă și rata analfabetismul funcțional, dușmanul cel mai mare al societății de astăzi. Cifrele arată că performanța elevilor de 15 ani, aflați aproape de finalizarea învățământului obligatoriu, este pe penultimul loc în Uniunea Europeană. De asemenea, nu mai dorim să fim din nou în situația de a fi codași la testele PISA, iar acest lucru se poate schimba doar printr-un efort comun.
  • Solicităm să luați măsuri reale pentru a proteja elevii de pericolul consumului de droguri, să susțineți proiectele cu acest scop și să demarați acțiuni menite să scadă rata, atât a consumului, cât și a traficului de droguri. Ținând cont de numărul îngrijorător de consumatori din rândul tinerilor și de tragediile frecvente, ne dorim implementarea unor programe de sprijin care să îi susțină în parcursul lor de recuperare.

„Asumați-vă în mod real că o prioritate din posibilul mandat va fi educația”

Reprezentanții CNE subliniază că doar printr-un efort comun se vor putea pune „bazele unei realități noi, unde educația nu este un privilegiu pentru cei puțini, ci o șansă egală pentru toți”.

„E păcat că putem doar să sperăm la o lume în care elevii sunt încurajați să-și descopere potențialul, profesorii sunt sprijiniți să-și urmeze vocația, iar părinții sunt implicați activ în educația copiilor lor. De aceea, apelăm la viitorii decidenți de la nivel local: semnați scrisoarea de angajament și asumați-vă în mod real că o prioritate din posibilul mandat va fi educația! Fiți lideri adevărați, nu doar oameni politici care se gândesc doar la propriile interese, aceia cu care suntem obișnuiți de prea multe generații”, transmis elevii politicienilor.

Deși avem legi și diferite strategii în vigoare, acestea nu sunt suficiente, ci depinde de viitorii decidenți să le pună în practică, explică elevii.

„A investi în educație înseamnă a investi în viitorul comunității din care faceți parte, înseamnă a crea o generație de tineri educați, competenți și implicați civic, care vor duce mai departe România spre o dezvoltare durabilă și prosperă. Pe de altă parte, a ignora educația înseamnă a condamna comunitățile voastre la stagnare și lipsă de perspectivă, înseamnă a crea o societate fără substanță, fără modele și fără obiective”, se arată în comunicatul de presă.

„Consiliul Național al Elevilor vă lansează această provocare de a arăta societății civile că vă pasă! Vă invităm să accesați site-ul nostru dedicat acestei inițiative (alegeri-locale.consiliulelevilor.ro) și să deveniți semnatari ai scrisorii de angajament! Cele 21 de puncte ale angajamentului reprezintă minimul pe care orice autoritate ar trebui să îl depună pentru acest domeniu cheie din societatea noastră”, își încheie mesajul reprezentanții CNE.

spot_imgspot_img