Emisar ONU: Yemenul se confruntă cu o criză a propriei existențe – International

Emisarul special al Organizației Națiunilor Unite, Martin Griffiths, convoacă părţile din Yemen la o masă rotundă pentru obținerea acordului politic asupra situației interne, în urma revendicării atacurilor petroliere din Arabia Saudită de către insurgenţii huthi, relatează cotidianul The Guardian, citat de Mediafax.

Revendicarea atacurilor ce au avut loc asupra bazelor petroliere saudite din Abqaiq și Khurai de către rebelii huthi, stabiliți în nordul Yemenului, pe fondul unei stări de fragilitate internă marcată de “riscul de fragmentare și de amenințare a propriei existențe ce reprezintă un risc pentru întreaga regiune și pentru liniile de navigație din apropiere” impune obținerea acordului politic intern pentru rezolvarea situației de criză, afirmă delegatul ONU, Martin Griffiths.

Deși, conform Statelor Unite, evidențele demonstrează originea iraniană a atacurilor care au fost lansate de pe teritoriul irakian, revendicarea acestora de către rebelii huthi întărește această ipoteză. Conform afirmațiilor făcute de Martin Griddiths, “există un ax comun între huthi și Iran”.

În același comunicat, trimisul ONU afirmă faptul că: “Sper sincer ca Statele Unite să aibă dreptate și ca atacurile să nu aparțină Yemenului, deoarece chiar noi înșine suntem cei care ne confruntăm acum cu rezolvarea conflictului în Yemen”.

Totodată, acesta susține faptul că atacurile asupra instalaţiilor petroliere accentuează amenințarea secesionistă provenind din sudul țării și, astfel, se arată reticent în a invita

Consiliul de Tranziție Sudică, organizație secesionistă din sudul Yemenului, la masa negocierilor. De asemenea, trimisul special punctează faptul că este momentul mutării centrului de prioritate națională de la subiectul retragerii trupelor de securitate din portul Hodeidah, Marea Roșie, la cel al viitorului țării și al securității sale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *