Entuziasm, fast și „sprijin deplin” pentru războiul Rusiei din Ucraina. Ce se află în spatele vizitei lui Putin în Coreea de Nord

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Mulțimi de oameni care aplaudau și ceremonii fastuoase l-au întâmpinat miercuri pe președintele rus Vladimir Putin la Phenian, unde liderul nord-coreean Kim Jong Un și-a exprimat „sprijinul deplin” pentru războiul Rusiei din Ucraina și a promis relații strategice mai puternice cu Moscova, scriu Reuters și AFP. Rusia vrea să semneze un tratat bilateral de parteneriat strategic cuprinzător cu Coreea de Nord, care va include chestiuni de securitate.

O gardă de onoare, inclusiv soldați călare, și o mulțime mare de civili s-au adunat în piața Kim Il Sung, pe malul râului Taedong, care traversează capitala, pentru a-l întâmpina pe Vladimir Putin, potrivit unei înregistrări video difuzate de presa rusă.

Coregrafia a inclus copii care țineau baloane în mână și portrete uriașe ale celor doi lideri, cu steaguri naționale care împodobeau clădirea principală a pieței.

Kim și Putin au mers apoi la Palatul Kumsusan pentru discuțiile propriu-zise. Și în vreme ce liderul nord-coreean și-a arătat susținerea pentru Rusia, Putin s-a arătat recunoscător.

Ceremonie pentru primirea lui Vladimir Putin la Phenian. FOTO: TASS / ddp USA / Profimedia

„Apreciem foarte mult sprijinul dumneavoastră consistent și de neclintit pentru politica rusă, inclusiv în direcția ucraineană”, a declarat Putin la începutul discuțiilor, citat de agenția de presă de stat rusă RIA.

Putin a declarat că Moscova luptă împotriva politicii hegemonice, imperialiste a Statelor Unite și a aliaților săi, a relatat presa rusă.

Phenianul sprijină „operațiunea militară a Rusiei din Ucraina”

De partea cealaltă, Kim a declarat că relațiile dintre Coreea de Nord și Rusia intră într-o perioadă de „nouă prosperitate”. „Acum, situația din lume devine mai complicată și se schimbă rapid. Într-o astfel de situație, intenționăm să consolidăm în continuare comunicarea strategică cu Rusia, cu conducerea rusă”, a declarat Kim.

Coreea de Nord „își exprimă sprijinul deplin și solidaritatea față de guvernul, armata și poporul rus în desfășurarea unei operațiuni militare speciale în Ucraina pentru a proteja suveranitatea, interesele de securitate, precum și integritatea teritorială”, a spus el.

Putin s-a aflat la Phenian în prima sa călătorie în capitala nord-coreeană din ultimii 24 de ani, o vizită care probabil va remodela decenii de relații Rusia-Coreea de Nord într-un moment în care ambele țări se confruntă cu izolarea internațională.

Parteneriatul dintre cele două țări este un „motor pentru accelerarea construirii unei noi lumi multipolare”, iar vizita lui Putin demonstrează invincibilitatea și durabilitatea prieteniei și unității lor, a declarat agenția de presă de stat nord-coreeană KCNA.

Ce înseamnă asta mai exact?

Statele Unite și aliații săi spun că se tem că Rusia ar putea oferi ajutor pentru programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord, care sunt interzise de rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, și au acuzat Phenianul că a furnizat rachete balistice și obuze de artilerie pe care Rusia le-a folosit în războiul său din Ucraina.

Moscova și Phenianul au negat transferurile de arme.

Tratat de parteneriat strategic cuprinzător

Agenda zilei de miercuri include un concert de gală, o recepție de stat, gărzi de onoare, semnarea de documente și o declarație în fața presei, a declarat agenția rusă de știri Interfax, care l-a citat pe consilierul lui Putin pe probleme de politică externă, Iuri Ușakov.

Într-un semnal că Rusia, un membru cu drept de veto al Consiliului de Securitate al ONU, își reevaluează abordarea față de Coreea de Nord, Putin a lăudat Phenianul înainte de sosirea sa pentru că a rezistat la ceea ce el a spus că este presiunea economică, șantajul și amenințările SUA.

Într-un articol publicat în ziarul oficial al partidului de guvernământ din Coreea de Nord, el a promis să „dezvolte mecanisme alternative de comerț și de soluționare reciprocă care să nu fie controlate de Occident” și să „construiască o arhitectură de securitate egală și indivizibilă în Eurasia”.

Mulțimi entuziaste la primirea lui Vladimir Putin la Phenian. FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Articolul lui Putin implică faptul că există o oportunitate pentru creșterea economică a Coreei de Nord în cadrul unui bloc economic anti-occidental condus de Rusia, un mesaj care este probabil atrăgător pentru Kim Jong Un, a scris Rachel Minyoung Lee, analistă a programului 38 North din Washington.

„Dacă Phenianul vede Rusia ca pe un partener viabil pe termen mai lung pentru îmbunătățirea economiei sale – oricât de irațional ar părea acest lucru pentru unii – există și mai puțin stimulent pentru el să încerce să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite”, a subliniat ea într-un raport.

Putin a emis, de asemenea, un ordin prezidențial în ajunul vizitei, în care spunea că Moscova dorește să semneze un „tratat de parteneriat strategic cuprinzător” cu Coreea de Nord. Ușakov a spus că acesta va include chestiuni de securitate.

Ușakov a spus că acordul nu va fi îndreptat împotriva niciunei alte țări, dar va „contura perspectivele pentru o cooperare ulterioară”.

spot_imgspot_img