Epoca Merkel s-a încheiat. Ce lasă în urmă? – International

Au trecut 16 ani de când este cancelar. Există o întreagă generație de germani care nu cunosc un alt șef de guvern. Dincolo de reformele pe care le lasă în așteptare în Germania, cum ar fi digitalizarea, Angela Merkel a fost, fără îndoială, una dintre figurile cheie din știrile internaționale din ultimii ani. Ascultată, admirată și temută, conducerea sa a influențat și condiționat cursul Europei și, de asemenea, al unei bune părţi a lumii, consemnează postul de radio spaniol Cadena Ser, citat de Rador.

Record de popularitate

Angela Merkel, absolventă a Facultăţii de Fizică de la Universitatea din Leipzig, a atins recordul de timp petrecut în funcția de cancelar de la mentorul său Helmut Kohl încoace. Și nu doar atât, ci şi faptul că pleacă și cu cel mai mare record de popularitate: 67% dintre germani o consideră un bun cancelar și o bună parte din acest procent consideră că a făcut o treabă grozavă.

Cea mai repetată frază a sa a fost „o vom obține”. Și a reușit. Unele dintre cele mai notabile realizări ale sale au fost gestionarea crizei umanitare și a migrației care a fost creată odată cu conflictele din Siria sau Irak. Mii de migranți au ajuns la porțile Europei și, deși majoritatea țărilor erau sceptice și reticente, Germania a acceptat provocarea și a deschis ușile refugiaților.

Decizia nu a fost ușoară, deoarece extrema dreaptă germană a încercat să profite de nemulțumirea economică și socială adăugată prejudecăților legate de nesiguranța asociată cu imigrația. Datorită ei, pe restul continentului au fost create sisteme de cote (deși atunci aproape nimeni nu s-a conformat), dar Merkel a rămas ca lider uman și solidar.

Două decenii de bunăstare

În pofida strategiei sale privind migrația, Merkel și-a dat seama curând că nu va găsi mulți prieteni sau aliați pentru proiectul ei în Europa, așa că a ajuns să susțină externalizarea acordurilor de frontiere, pentru ca țări precum Turcia, Libia sau Maroc să devină zone-tampon pentru migranții pe care Europa nu îi dorește.

Din punct de vedere economic, Merkel a obținut două decenii de bunăstare pentru țara sa. Locomotiva europeană a dat stabilitate restului continentului și a redus datoriile, deși a sporit politicile sociale. Germania a impus politici puternice de austeritate după criza economică din 2008. Politici care au afectat în principal țările din sudul Europei.

Ușa deschisă lui Putin

În timp ce Europa a insistat să se aplice sancțiuni împotriva Rusiei pentru ocuparea Crimeii, incursiunile sale în Ucraina sau otrăvirea mai multor foști oficiali ruși, Germania a susținut aceste propuneri cu voturile sale, dar a menținut ușa deschisă pentru a vorbi cu Putin.

De ce această insistență în menținerea liniei diplomatice deschise? Ei bine, pentru că Rusia furnizează o bună parte din gazul natural pe care îl consumă Germania. Și ajunge printr-un gazoduct care trece prin Ucraina. Există acorduri semnate până la sfârșitul anului 2023. Dacă Rusia devine dură cu aprovizionarea, prețul gazelor naturale pentru germani va crește mai mult decât semnificativ.

Un politician greu de înlocuit

Și apoi a venit pandemia. Răspunsul lui Merkel a fost să sprijine marele fond european de redresare, provocându-şi vecinii din Suedia, Olanda sau Danemarca să încerce să-l dinamiteze.

Cancelara însăși a declarat într-unul dintre ultimele sale interviuri televizate că a fost nevoită să se confrunte cu cinci crize majore: criza financiară din 2008; pandemia Covid; criza euro; fluxul de refugiați în 2015 și încălzirea globală. Desemnată de mass-media și centre de reflecţie politică ca fiind cel mai influent lider din lumea liberă, ea va fi, cu siguranţă, un politician greu de înlocuit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *