Este economia circulară viabilă pentru industria auto?

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

De-a lungul timpul, industria auto a fost caracterizată de fluxuri de producție risipitoare, mai ales din perspectiva deșeurilor generate și eliminate în mod necorespunzător. Astfel, de cele mai multe ori, când vorbim de deșeuri auto ne gândim fie la mașinile îngrămădite una peste alta, uleiurile uzate deversate în râuri, fie la volumele imense de anvelope uzate aruncate inadecvat. 

Pe măsură ce aceste lucruri afectează tot mai mult mediul înconjurător și sănătatea umană, agenții economici din industria auto devin mai preocupați de:

  • conștientizarea impactului poluării și importanței sustenabilității;
  • modul în care pot încorpora conceptul de economie circulară în design-ul vehiculelor produse sau în serviciile de mentenanță aferente lor. 

Astfel, managementul deseurilor și implicit măsurile de colectare deseuri periculoase capătă o importanță majoră în demersul companiilor de a se alinia la legislația de mediu, de a asigura o dezvoltare durabilă a industriei și de a combate efectele poluării.

Ce este economia circulară?

Un subiect esențial în prezent, economia circulară este un model de economie care presupune:

  • păstrarea valorii produselor și materialelor pentru o perioadă cât mai îndelungată;
  • diminuarea deșeurilor și a consumului de resurse;
  • menținerea resurselor în momentul în care un produs a ajuns la sfârșitul duratei de viață, pentru a fi refolosite în vederea creării de valoare suplimentară.

De ce este necesară economia circulară în industria auto?

Din moment ce se previzionează că mobilitatea cu ajutorul autovehiculelor va crește la nivel global cu aproximativ 70% până în 2030, se estimează că și consumul de resurse și volumul de deșeuri va crește, lucru ce va dezechilibra mediul natural. De aceea, se dorește o scădere cu aproximativ a volumului de deșeuri generate pentru a îndeplini obiectivele climatice și alte tipuri de obiective ce vizează protecția mediului. 

Industria auto este unul dintre cei mai mari generatori de deșeuri, multe dintre ele fiind periculoase pentru mediu și sănătatea umană: uleiuri uzate, anvelope uzate, solvenți și agenți de curățare uzați, baterii auto uzate, antigel uzat, fier vechi ș.a. 

Așadar, una dintre direcțiile de acțiune pe care companiile din industria automotive le au la dispoziție se referă la introducerea conceptului de economie circulară prin implementarea măsurilor de management al deșeurilor, mai exact:

  • colectare selectivă;
  • valorificare/ eliminare adecvată a deșeurilor. 

În plus, economia circulară are numeroase avantaje, printre care cele mai importante sunt:

  • diminuarea costurilor de producție;
  • reducerea volumului de deșeuri;
  • prevenirea poluării;
  • îmbunătățirea climei;
  • conservarea resurselor naturale, etc.

Prin urmare, în cazul în care ești generator de deșeuri auto, optează pentru serviciile integrate de protecție a mediului oferite de Indeco Grup. Specialiștii Indeco Grup dispun de echipamentele și experiența necesare pentru ca afacerea ta să fie aliniată la legislația de mediu și să contribuie eficient la diminuarea nivelului de poluare.

spot_img