Exasperate că Viktor Orban blochează deciziile comune, țările NATO din formatul „București 9” vor să excludă Ungaria

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Statele membre ale Alianței Nord Atlantice de pe flancul estic discută excluderea Ungariei din clubul cunoscut sub numele de „București 9”, scrie Financial Times, care citează surse din interiorul grupului.

Viktor OrbanFoto: Denes Erdos / AP / Profimedia

Viktor Orban i-a exasperat pe aliații din estul NATO prin încăpățânarea cu care a blocat deciziile comune privind Ucraina.

Înființat în 2015, grupul include Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. Toate sunt foste membre ale Uniunii Sovietice sau ale Pactului de la Varșovia și în prezent state NATO și UE.

Liderii lor, miniștrii de externe și miniștrii apărării se reunesc în mod regulat pentru a-și coordona abordarea politicilor de securitate, în special în ceea ce privește apărarea frontierelor lor estice.

În cadrul unor reuniuni recente, Ungaria s-a opus prin veto concluziilor comune ale grupului referitoare la creșterea ajutorului acordat Ucrainei și la aprobarea oricăror măsuri luate de NATO pentru a spori sprijinul militar acordat acestei țări sau pentru a accelera candidatura acesteia la statutul de membru al alianței.

Tacticile de blocaj ale Ungariei în UE în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei și negocierile de aderare a Kievului au făcut ca mulți aliați să nu mai aibă răbdare.

Liderii B9 se întâlnesc marți la Riga, iar oficialii spun că Ungaria refuză din nou să aprobe un proiect de declarație asupra căruia ceilalți au căzut deja de acord.

Discuțiile privind excluderea Budapestei sunt „foarte serioase”, a declarat una dintre persoane pentru Financial Times, adăugând că „probabil că ne întâlnim în acest format pentru ultima dată”.

O a doua persoană a declarat că întâlnirile recente au fost caracterizate de discuții „dure” și că va fi dificil să se organizeze întâlniri viitoare dacă acestea nu vor deveni mai colaborative.

Premierul Viktor Orbán a declarat luna trecută că încearcă să „redefinească” termenii apartenenței țării sale la NATO din cauza opoziției sale față de sprijinul acordat de alianță Ucrainei în război.

„Ungaria este invitată la summitul B9 de la Riga din 11 iunie”, a precizat totuși biroul președintelui Lituaniei. „Este important să menținem Ungaria în cadrul NATO pentru unitatea NATO și a UE”, au spus oficialii lituanieni.

spot_imgspot_img