Expresii și cuvinte pe care să le știi, dacă vrei să vorbești pe limba unui adolescent din Generația Z

“Tinerii de azi” nu fac parte nici din prima și nici din ultima generație pe care “ăia mai bătrâni” o privesc diferit, așa că am putea arăta cu degetul foarte ușor pe o diferență de vârstă, însă nu ar fi chiar cea mai matură modalitate de a pune capăt acestei probleme. Comunicarea este esențială în astfel de dispute, fie că asistăm la meciuri părinți-copil / profesor – elev etc Tinerii din Generația Z, adică cei născuți începând cu mijlocul anilor 90’, se comportă natural, reacționează natural și vorbesc natural. Nu reprezintă pentru absolut nimeni un secret faptul că un “clinci între generații” se rezolvă prin adaptabilitate. Așadar, dacă vrei să îi înțelegi, vorbește mai întâi pe limba lor: 

Să ai un “beef” cu cineva 

Puștii au o mulțime de “beef”-uri azi unii cu alții, motivele fiind de așa natură încât să te poată depăși cu ușurință. Ca părinte, nu trebuie să te îngrijorezi, atunci când puștiul tău are un beef cu un coleg de clasă, pentru că nu este decât un termen 2.0 ce descrie o “ceartă”, continuată pe termen lung și nimic mai mult. Așadar, atunci când ai un “beef” cu cineva, înseamnă că nu poți ajunge la un numitor comun cu o persoană din cercul tău social, continuând amândoi să vă șicanați prin jigniri sau defăimări, pe o perioadă mai lungă de timp. 

Să “spamezi” pe cineva

Știi ce înseamnă să fii “pisălog”, nu-i așa? Ei bine, cei din generația Z au găsit un termen nou pentru a descrie faptul că un prieten sau un coleg îi tot bate la cap cu un subiect de care nu sunt interesați: “Bă, mă tot spamează ala cu mersul la sală, de parcă aș vrea să fac asta”. Iar dacă ai un job ce presupune utilizarea unui mail, știi bine că mailurile “pisăloage” ajung de fiecare dată în folderul “Spam”. Te-ai prins? 

Să “vapezi” alături de cineva

Dacă ești ancorat în realitate, știi bine că țigările electronice reprezintă astăzi o alternativă pentru cele normale. Iar cei care utilizează aceste device-uri (vezi acum tigarile electronice de pe fumezi.com) preferă să spună că “vapează”, nu că “fumează”. “Vapare” este cuvântul românesc al “vaping”-ului, adică acest tip de fumat pe bază de aburi (vapes). 

“Nimeni nimic” pentru cineva care intervine cu un nonsens

Este o expresie utilizată frecvent printre tinerii din generația Z, descriind o intervenție  a unei persoane într-o conversatie, total paralelă cu topicul dezbătut până în acel moment. Dacă îi auzi pe puștii tăi spunând “Bă, nimeni nimic și Horia: “Afara va ploua””, arată că sunt surprinși și amuzați, în același timp, de remarca pe care Horia a făcut-o. Pe înțelesul tău, replica de mai sus ar putea fi tradusă astfel “Vorbeam despre total altceva, iar Horia se trezește ca de nicăieri să spună “Afară va ploua””. 

“Să vapezi țigări electronice”; “Sa spamezi pe cineva”; “Să ai un beef cu un coleg mai mare de liceu” – toate aceste expresii și cuvinte fac parte din vocabularul tinerilor din Generația Z, adică a celor născuți după mijlocul anilor 90’. Pleacă de la premisa că nu reprezintă altceva decât o “altă Marie cu aceeași pălărie” și oferă-le celor tineri șansa de a fi liberi să se exprime așa cum doresc, indiferent de circumstanță. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *