Facebook a promis să îmbunătățească interacțiunea pe rețeaua socială, dar schimbările de algoritmi au adus mai multă ură, arată o anchetă WSJ – IT

​Facebook anunța cu mândrie la început de 2018 că va schimba modul în care funcționează algoritmii săi pentru a îmbunătăți interacțiunea dintre useri, mai ales că datele arătau că oamenii petreceau mai puțin timp în rețea. Zuckerberg vorbea despre interacțiuni ”semnificative” cu prietenii și familia în urma modificărilor, dar o anchetă a Wall Street Journal arată faptul că modificările au avut efectul contrar: atât userii, cât și Facebook s-au umplut de ură și au avut succes mare postările senzaționaliste.

Această a treia anchetă face parte dintr-o serie amplă pe care Wall Street Jornal a numit-o ”Facebook Files”, o serie care se bazează pe documente interne ale Facebook ce arată că șefii companiei știau foarte bine ce rău poate face rețeaua utilizatorilor, dar le-au trecut cu vederea, nu le-au comunicat și nu au acționat suficient pentru a le corecta.

Cel mai nou episod pornește de la un moment important în istoria Facebook: anul 2018, când compania a anunțat o schimbare majoră a algoritmilor, astfel încât să fie puse pe primul plan interacțiunile semnificative cu prietenii și familia (așa-numitele “meaningful social interactions,” sau MSI).

News Feed-ul va fi mai curat și mai prietenos, oamenii vor petrece mai mult timp în rețea interacționând cu cei foarte apropiați, nu consumând în neștire conținut produs de necunoscuți, promiteau șefii Facebook.

Schimbarea a adus exact efectul opus, arată documentele obținute de WSJ: rețeaua s-a umplut de ură. Cercetătorii de la Facebook au observat rapid că diverși publisheri, dar și variate partide politice și-au reorientat postările. făcându-le mai senzaționaliste, astfel că aceste postări au generat număr mare de comentarii și distribuiri. Acele postări s-au viralizat și au fost un succes pentru autorii lor, dar au promovat mult conținut ”toxic” și multă dezinformare.

Practic, mai ales la politică și la știri, modificarea algoritmilor a făcut ca ”vocile” ce se exprimau cu ură să se facă mai tare auzite și distribuite și a avut mare succes la redistribuiri conținutul ce conținea dezinformare și limbaj violent.

Echipele de cercetători s-au dus la Mark Zuckerberg cu rapoartele care arătau că algoritmii ”recompensează” postările ce conțin furie, senzațional și cu dezinformări. Cercetătorii i-au propus șefului o serie de modificări care să repare măcar parțial problema, dar Zuckerberg s-a opus pentru o parte dintre propuneri, teama lui fiind că userii ar putea ajunge să interacționeze și mai puțin cu Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *