Fără ajutorul american blocat în Congres, „Ucraina va pierde războiul”, afirmă Zelenski

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, duminică, că ţara sa va pierde războiul în faţa Rusiei dacă ajutorul american de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congres, într-un moment în care Rusia îşi intensifică presiunea în estul ţării, relatează AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Office / AP – The Associated Press / Profimedia

„Dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”, a afirmat Zelenski, pe un ton grav, într-o videoconferinţă cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului, United24.

„Fără sprijinul Congresului, ne va fi dificil să câştigăm, chiar să supravieţuim” ca ţară, a spus el, conform unei intervenţii video distribuite pe reţelele sociale.

„Dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate”, a mai spus Zelenski, apreciind că Rusia va agita puternic ameninţarea nucleară pentru a le produce teamă societăţilor occidentale.

Pachetul american de sprijin militar şi economic pentru Kiev, în sumă de 60 miliarde de dolari, este blocat în Congres de anul trecut din cauza divizărilor între democraţi şi republicani, pe fondul apropierii alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

În aşteptarea unei decizii, soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să facă economie de muniţii, în timp ce armata rusă, mai numeroasă şi mai bine aprovizionată, împinge încetul cu încetul pe frontul estic şi loveşte cu regularitate în ultimele săptămâni infrastructurile energetice.

Armata ucraineană a recunoscut duminică că situaţia în jurul Ceasiv Yar, un orăşel situat la sud-est de importantul nod feroviar şi logistic ucrainean Kramatorsk, este „dificilă şi tensionată” şi că localitatea „se află sub foc constant”.

Armata rusă ‘foloseşte infanterie cu sprijin de vehicule blindate de luptă’, susţinute de „avioane de asalt”, a declarat la televiziunea ucraineană Oleg Kalaşnikov, purtător de cuvânt al unei brigăzi care luptă în zonă. „Însă toate atacurile lor au fost respinse”, a adăugat el. (Agerpres)

____

spot_imgspot_img