Finlanda spune STOP. De vineri se închide ultima frontieră terestră din UE deschisă turiștilor ruși

0

De vineri, granița finlandeză va fi închisă pentru turiștii ruși, relatează.ziarul finlandez, Helsingin Sanomat (HS). Noile reguli de frontieră ar urma ă intre în vigoare joi seară, cu excepția cazului în care guvernul face azi o modificare de ultim moment. Din 19 septembrie, Finlanda este singura țară de graniță a UE cu o frontieră terestră deschisă pentru ruși.

Pașaport rusescFoto: Adrien Fillon/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat pe 23 septembrie că Finlanda a luat o decizie de principiu, de a interzice rușilor intrarea în țară pentru turism, tranzitul către alte țări UE și de a elimina vizele preferențiale bazate pe deținerea de proprietate imobiliară în Finlanda.

Potrivit informațiilor de la HS, noile reglementări de frontieră urmează să intre în vigoare în noaptea de joi spre vineri, cu condiția ca guvernul să nu modifice programul deja convenit provizoriu, în ședința de astăzi.

Guvernul va anunța decizia joi, într-o conferință de presă, după ședința consiliului guvernamental. La eveniment vor lua cuvântul ministrul de externe Pekka Haavisto (Verzii), ministrul de Interne Krista Mikkonen (Verzii) și șeful Unității de Control de Frontieră Tuomas Laosmaa de la Grăniceri.

Restricții doar pentru ruși

Noua politică este similară cu practicile de frontieră din epoca Corona, conform informațiilor HS, cu excepția faptului că restricțiile de intrare se aplică numai rușilor și motivele refuzului intrării sunt diferite.

Așa că granița este practic închisă rușilor, dar în țară se mai poate intra din motive speciale. Este vorba de motive familiale, legate de vizite la rudele apropiate (copii, părinți și bunici), de studiu și de muncă. Diplomații aparțin grupurilor speciale. Iar membrii opoziției din Rusia pot intra în Finlanda.

Toți pasagerii sunt tratați individual, relatează HS. Se va face o mențiune în pașaport despre refuzul intrării, iar viza va fi revocată la discreție, dacă baza de valabilitate a expirat conform noului regulament.

Aceasta înseamnă că vizele rușilor care vin în Finlanda ca turiști sunt în general invalidate. În acest caz, călătorul nu mai poate intra pe teritoriul UE, de exemplu de la granița unei alte țări Schengen, cu o viză eliberată de Finlanda.

Prejudicii de reputație

Noua politică se bazează pe secțiunea din regulamentele zonei de călătorie Schengen, în temeiul căreia unui pasager i se poate refuza intrarea în spațiul Schengen, din cauza prejudiciului adus de acesta reputației internaționale.

Cu toate acestea, potrivit informațiilor HS,“justificările pentru decizia fundamentală a guvernului nu indică, în mod specific, ce prejudicii reputaționale provoacă rușii relațiilor cu țara parteneră finlandeză”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *