FMI, despre România: Noile taxele pe cifra de afaceri trebuie reconsiderate / Introducerea impozitului progresiv, după ce se elimină privilegiile fiscale

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pachetul fiscal adoptat recent (adică noile taxe introduse de Guvernul Ciolacu) oferă o îmbunătățire în privința politicii fiscale și ar trebui să ajute la reducerea deficitului bugetar undeva în 2024, dar este nevoie de mai mult, spune Fondul Monetar Internațional (FMI), în urma consultărilor cu România în conformitate cu articolul IV.

Fondul Monetar International (FMI)Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

În principal, reducerea unor excepții reprezintă un pas înainte. Totuși, spune FMI, unele măsuri, în special noile taxe pe cifra de afaceri nu sunt în conformitate cu bunele practici și ar trebui reconsiderate.

Taxele pe cifra de afaceri la care face referire FMI sunt:

  • impozitul de 1% pentru companiile mari, dacă profitul de 16% este mai mic
  • impozitul suplimentar pentru bănci 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025 (ulterior va fi de 1%).
  • impozit suplimentar de 0,5% și pentru companiile de petrol și gaze cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro.

Mai mult decât atât, arată instituția internațională, sunt necesare reforme fiscale suplimentare pentru a majora cu cel puțin 2% din PIB veniturile bugetare, dincolo de câștigurile din recentul pachet fiscal pentru a pune deficitul pe o traiectorie sustenabilă pe termen mediu, asigurându-se că toți contribuabilii își plătesc partea.

În opinia FMI, eliminarea lacunelor și a privilegiilor fiscale ar trebui să fie puncte cheie ale acestei reforme, făcând referire și la cotele diferențiate de TVA.

„Odată ce acest lucru e realizat, ar trebui să se ia în considerare reintroducerea impozitării progresive”, conform Fondului.

Politicile de taxare și cheltuieli trebuie să devină mai predictibile, arată FMI.

De asemenea, mai spune că anunțarea din timp a reformelor fiscale din timp va ajuta companiile și gospodăriile să se adapteze la schimbări.

Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

Vezi și:

Șeful misiunii FMI în România: Multe alte programe sunt necesare pentru a crește eficiența, veniturile în general / Deficitul de 3% din PIB nu va fi atins în 2024

spot_imgspot_img