Fosta procuroare de crime de război Carla Del Ponte cere Curții Penale Internaționale emiterea unui mandat de arestare pentru Putin: „Este un criminal de război”

Fosta procuroare de crime de război Carla Del Ponte a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin, relatează AFP, potrivit The Guardian.

Carla Del Ponte cere emiterea unui mandat de arestare pentru PutinFoto: Alexander Mahmoud / AFP / Profimedia Images

„Putin este un criminal de război”, a declarat Del Ponte, 75 de ani, care a investigat crimele de război din Rwanda și fosta Iugoslavie, într-un interviu pentru Le Temps.

Del Ponte, care a fost ani de zile în comisia ONU de investigare a abuzurilor de drepturi în războiul din Siria, a subliniat că emiterea unui mandat de arestare semnalează că „munca de investigație a fost făcută”.

„Este singurul instrument care există care face posibilă arestarea autorului unei crime de război și aducerea acestuia în fața CPI”, a spus ea pentru Le Temps.

Del Ponte a recunoscut că un mandat de arestare nu înseamnă neapărat că Putin va fi arestat.

„Dacă rămâne în Rusia, nu ar fi niciodată cazul. Dar i-ar fi imposibil să-și părăsească țara și ar fi un semnal puternic că are multe state împotriva lui”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *