Fostul cancelar Gerhard Schroeder spune că va demisiona dacă Putin întrerupe livrările de gaze către Germania

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, ale cărui strânse legături cu preşedintele rus Vladimir Putin s-au dovedit a fi extrem de controversate de la începutul războiului din Ucraina, a declarat pentru cotidianul american New York Times că liderul de la Kremlin nu va întrerupe livrările ruseşti de gaz către Germania.

Gerhard SchroederFoto: Sergey Savostyanov/POOL / Sputnik / Profimedia

Într-un interviu care urmează să fie publicat duminică, Gerhard Schroeder, care de când s-a retras din politică şi-a asumat un rol profitabil în fruntea consiliului de administraţie al gigantului energetic de stat rus Rosneft, dar a lucrat şi pentru gazoductele Nord Stream şi Nord Stream 2, a sugerat că va demisiona numai dacă Putin va închide robinetul de gaz către Germania, relatează agenția DPA, citată de Agerpres.

„Nu se va întâmpla”, spuse el. Dar dacă va fi aşa, „atunci voi demisiona”, a confirmat Schroeder, fără a preciza la care dintre funcţii se referă.

Fostul cancelar a fost aspru criticat în Germania pentru că nu a întrerupt legăturile cu industria rusă a combustibililor fosili, în ciuda invaziei ruse a Ucrainei.

Gigantul energetic rus Gazprom l-a nominalizat, de asemenea, pe Schroeder pentru o funcţie în consiliul de administraţie la începutul lunii februarie – cu puţin timp înainte de începerea războiului din Ucraina.

Potrivit New York Times, Schroeder a refuzat să precizeze dacă va accepta nominalizarea Gazprom.

___

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *