Fostul șef al serviciilor secrete militare israeliene îl îndeamnă pe Netanyahu să aprobe încetarea focului / „Cădem într-un război de uzură”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Fostul șef al serviciilor de informații militare israeliene îndeamnă conducerea Israelului, inclusiv pe premierul Benjamin Netanyahu, să încheie un acord de ostatici care să includă o încetare a focului pe termen nelimitat și să colaboreze cu o Autoritate Palestiniană reformată pentru a restabili ordinea în Gaza, potrivit CNN.

Soldați israelieni în Fâșia GazaFoto: Israeli army / AFP / Profimedia

Tamir Hayman, care conduce în prezent Institutul pentru Studii de Securitate Națională (INSS) din Tel Aviv, a declarat că Israelul riscă să cadă într-un război perpetuu de uzură, în care există „fricțiuni nesfârșite” cu vecinii săi. El a oferit recomandări într-o foaie de parcurs privind „a doua zi după” război, pe care INSS a publicat-o vineri.

Un război prelungit, a spus generalul în retragere, riscă fie să lase Gaza sub conducerea Hamas, fie la mila unui vid de putere în care diverse grupuri armate ar putea concura pentru autoritate. Israelul trebuie să colaboreze cu o Autoritate Palestiniană reformată, a declarat el pentru CNN, „în loc de haos, în loc de un no man’s land” în Gaza.

Hayman a avertizat asupra urgenței acestor decizii, afirmând că Israelul nu va avea „alte oportunități” de a face acest lucru, mai ales că se apropie alegerile prezidențiale din Statele Unite. Liderii israelieni trebuie să „facă ceea ce trebuie” și să nu se concentreze pe obținerea de victorii „pe termen scurt”, a declarat Hayman.

Netanyahu a exclus în repetate rânduri posibilitatea ca Gaza să fie condusă de Autoritatea Palestiniană, iar discuțiile pentru un acord de încetare a focului și de luare de ostatici continuă să stagneze, deoarece Hamas le-a spus negociatorilor că nu poate identifica și localiza 40 de ostatici israelieni pentru prima fază a unui acord.

Autoritatea Palestiniană guvernează părți din Cisiordania ocupată de Israel, dar a fost expulzată din Gaza de Hamas în 2007.

spot_imgspot_img