FOTO Polițiștii ucraineni au efectuat percheziții la locuința unui fost aliat al președintelui Volodimir Zelenski

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Două raiduri anticorupţie de mare profil au fost efectuate de autorităţile ucrainene miercuri dimineaţă, vizându-i pe oligarhul Igor Kolomoiski şi pe fostul ministru de interne Arsen Avakov, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Igor KolomoiskiFoto: Mykola Miakshykov / Zuma Press / Profimedia Images

Casa miliardarului Igor Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, a fost percheziţionată, a declarat o sursă din SBU pentru postul public de televiziune Suspilne.

Presa locală relatează că ancheta se referă la companiile Ukrtatnafta şi Ukrnafta. Este vorba despre risipă de produse petroliere în valoare de 40 de miliarde de hrivne şi evaziune de la plăţile vamale.

Fotografii care circulă pe reţelele socialile îl arată pe Kolomoiski, îmbrăcat într-un trening, privind în prezenţa unor ofiţeri SBU în interiorul unei case mari din lemn, scrie Reuters, care precizează că nu a putut verifica imediat autenticitatea imaginilor.

Cine este Igor Kolomoiski

Kolomoiski a fost anterior inculpat de SUA şi i-a fost revocată cetăţenia ucraineană anul trecut de către preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Igor Kolomoiski este un fost aliat al lui Zelenski şi l-a susţinut în campania electorală din 2019.

El este din oraşul Dnipro aflat în centrul țării şi deţine o serie de active, inclusiv unul dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina.

Oficialii anticorupţie ucraineni investighează, de asemenea, un caz în care suspectează opt persoane de deturnare de active şi fonduri de la o companie petrolieră controlată de stat, legată anterior de Kolomoiski, scrie Reuters.

Statele Unite l-au sancţionat pe oligarh în 2021 „din cauza implicării sale în acte de corupţie semnificative”.

Autorităţile americane au susţinut că Kolomoiski şi un partener de afaceri au spălat în Statele Unite fonduri furate. Kolomoiski a negat orice abatere.

Percheziții la un fost ministru de Interne al Ucrainei

În ceea ce-l priveşte pe Arsen Avakov, el a fost ministru de interne din 2014 până în 2021. Acesta a declarat pentru Suspilne că percheziţiile au avut legătură cu prăbuşirea elicopterului militar de la Brovarî de luna trecută, iar percheziţiile au fost efectuate la mai multe adrese.

„Ne-am uitat la contractele cu elicopterele Airbus, vechi de şase ani. Desigur, nu s-a găsit nimic. Contractele au fost aprobate de guvern şi de parlament”, a declarat Avakov.

Un elicopter militar fabricat de Airbus s-a prăbuşit în data de 18 ianuarie, provocând moartea a 14 persoane, între care ministrul de interne Denîs Monastîrski şi alţi oficiali de top din minister.

Avakov, în vârstă de 59 de ani, a demisionat din funcţia de ministru de interne al Ucrainei în iulie 2021. El a fost unul dintre cei mai puternici oficiali ai ţării, ocupând funcţia de ministru de interne timp de peste şapte ani.

Toate aceste percheziţii au loc în contextul în care autorităţile ucrainene şi-au intensificat în ultimele săptămâni eforurile anticorupţie, după ce presa a dezvăluit mai multe cazuri de contracte îndoielnice, inclusiv la Ministerul Apărării şi la cel al Infrastructurii.

De atunci, mai mulţi oficiali şi funcţionari publici au fost demişi sau şi-au dat demisia, unii dintre ei fiind arestaţi sau anchetaţi.

De asemenea, vineri, Kievul va găzdui un summit cu UE, în cadrul evaluării candidaturii sale la blocul comunitar, pe care trebuie să-l convingă că îndeplineşte standardele necesare.

Urmărește ultimele evoluții din a 343-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

spot_imgspot_img