Franța ajută Ucraina să își refacă liniile de tren distruse de bombardamente

Franța va furniza Ucrainei șine din oțel reciclat, „un simbol foarte frumos”, salutat marți de ministrul Industriei, Roland Lescure, care a vizitat unitatea de producție Hayange din Moselle, potrivit AFP.

cale ferata UcrainaFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

Fabrica germană Saarstahl Rail va trimite în Ucraina aproximativ 25.000 de tone de șine, adică 8% din producția sa anuală, a declarat președintele acesteia, Klaus Richter.

Contractul a fost anunțat în decembrie, la Paris, în timpul unei conferințe privind ajutorul acordat Ucrainei.

Operațiunea, care presupune repararea a peste 150 km de căi ferate ucrainene, este facilitată de o finanțare de 37,6 milioane de euro din partea Trezoreriei.

„Aceste șine fac parte din efortul european de pace, ele vor contribui la reconstrucția Ucrainei”, a declarat ministrul.

Șinele urmează să fie duse în vestul Ucrainei, în afara zonei de conflict, de la începutul verii.

Oțelul provine de la o altă fabrică Saarstahl de lângă Valenciennes (Nord), unde este produsă din fier vechi reciclat. Apoi este transformat în șine la Hayange, orașul în care se află încă furnalele înalte ale ArcelorMittal, care au fost închise în urmă cu doar 10 ani.

Saarstahl se mândrește cu faptul că, de aproximativ doi ani, produce oțel folosind energie electrică în loc de furnale înalte pe cărbune, ceea ce înseamnă că are o amprentă de carbon de 10 ori mai mică decât producția tradițională de oțel.

„Industria ecologică trebuie să fie unul dintre pilonii dezvoltării Franței: crearea de locuri de muncă și, în același timp, conservarea planetei”, a declarat Roland Lescure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *