Franța amenință să lase fără energie electrică Marea Britanie, dacă Londra nu va ceda cu privire la pescuit – International

Franța a decis să crească presiunea în tensiunile periculoase care au apărut după ieșirea Regatului Unit din UE și amenință acum cu reducerea exporturilor sale de energie electrică spre Insulele Canalului Mânecii și către teritoriul britanic însuși, dacă Londra nu va accepta să acorde licențe pentru pescarii francezi care pescuiesc în apele sale, potrivit ABC, citat de Rador.

Ministrul francez al Afacerilor europene, Clement Beaune, a declarat marţi dimineață că, în condițiile actuale de cerere ridicată din UE, Franța ar putea reduce aprovizionarea cu energie electrică a Regatului Unit, care depinde net de această energie.

“Ei cred că pot trăi singuri și, de asemenea, pot vorbi rău despre Europa. Și din moment ce nu funcționează, ei se proclamă superiori într-o manieră agresivă”, a spus Beaune la un post de radio. “Brexitul s-a dovedit a fi un mare eșec ca urmare a populismului”, a declarat reprezentantul francez.

Pescuitul în apele Canalului a fost una dintre cele mai spinoase probleme din negocierea Brexitului, deoarece francezii au pescuit istoric pe teritoriul Insulelor Canalului care aparțin Regatului Unit.

Pentru Londra este un simbol al exercitării suveranității și pentru Franța o problemă electorală de prim ordin. Bruxelles-ul a avertizat că, dacă francezilor nu li se va permite să pescuiască, pescarii britanici nu vor putea să-și vândă capturile pe piața europeană.

Marea Britanie depinde de două uriașe cabluri de alimentare care transportă electricitatea de la centralele nucleare din Franța peste Canalul Mânecii. Orice întrerupere a acelei aprovizionări ar pune presiune suplimentară asupra pieței vulnerabile a energiei britanice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *