Frică și noroc. Cum rezistă Franța în fața inflației și ce poate învăța România de aici

0

Toate statele încearcă să facă față inflației, dar dintre toate membrele Uniunii Europene, a doua economie a blocului comunitar, Franța, pare să reziste mai bine în fața inflației care dă bătăi de cap tuturor.

Klaus Iohannis si Emmanuel Macron Foto: Administratia Prezidentiala

În toată această criză a energiei, declanșată de războiul din Ucraina, Franța a reușit să aibă a doua cea mai mică inflație anuală din UE. Raportat la inflația anuală din luna decembrie, este devansată doar de Spania, cu mai puțin de un procent.

Franța a sărit de la o inflație anuală de doar 1,6% în 2021, la una de 5,2% în medie anul trecut, după cum precizează institutul național de statistică din Franța (Insee). Chiar dacă s-a bucurat de o inflație de doar o singură cifră, nu înseamnă că Hexagonul nu trece printr-o criză. Franța înregistrează totuși cea mai mare inflație din ultimii 40 de ani.

Banca Franței anticipează un nivel al inflației de cel puțin 7% pe primul trimestru al anului, pe fondul unei creșteri de preț la energie. Experții sunt însă de părere că această creștere este una temporară și că inflația va scădea spre finalul anului.

Citește articolul integral pe Panorama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *