Fundația unei case cu parter: 4 lucruri de știut

Construirea unei locuințe implică, în primă fază, o serie de calcule și analize asupra terenului, menite să îți arate dacă acesta este sau nu potrivit pentru realizarea fundației. Aceasta este un element constructiv vital pentru o construcție, motiv pentru care îți expunem în cele ce urmează ce trebuie să știi atunci când vine vorba despre casele cu parter. 

Fundația unei case cu parter necesită armare

Foarte multe persoane consideră în mod eronat că armarea se face doar în cazul construcțiilor de mari dimensiuni. Adevărul este, însă, că armarea este necesară în cazul caselor cu parter, folosindu-se în acest caz otel ob37.

Cantitatea de armătură este dependentă de dimensiunea casei, de formă și de tipul fundației, care se alege în funcție de tipul terenului. Aceasta din urmă este evidențiat prin studiul geotehnic, prin care se analizează straturile de teren, dispunerea acestora și capacitatea lor de a prelua încărcările construcției.

Nu trebuie să îți faci griji, deoarece cantitatea de armătură este calculată de către inginerul proiectant, motiv pentru care o vei găsi menționată în cadrul proiectului tehnic, alături de recomandarea tipului de fundație potrivit. În general, fundațiile sunt continue sub ziduri, însă acest lucru depinde foarte mult de gradul de coeziune al terenului. 

Fundația trebuie dimensionată sub întreaga locuință

Este foarte important ca fundația să fie dimensionată în mod corect, deoarece aceasta joacă un rol constructiv deosebit de important. Încărcările pleacă de la nivelul acoperișului și se transmit la ziduri, iar apoi la fundație. Aceasta din urmă are rolul de a descarca încărcările la nivelul terenul. În condițiile în care terenul nu este unul coeziv, atunci există riscuri în ceea ce privește forfecarea acestuia sau lichefierea. 

Fundația trebuie să fie dispusă așadar sub întreaga locuință, iar acest lucru este reglementat de lege. Autorizația de construire se obține doar dacă întreaga locuință este asigurată, iar fundația asigură acest aspect.

Fundația trebuie calculată astfel încât să reziste încărcărilor

Fundația trebuie să fie capabilă să primească toate încărcările, iar acestea nu sunt deloc puține. Există mai multe tipologii de încărcări. Iată care sunt acestea!

Încărcări în funcție de dinamica construcției:

  • Încărcări statice: elemente constructive fixe, care nu se mișcă niciodată, ca de exemplu acoperișul sau plăcile de beton;
  • Încărcări dinamice: mobilier care este mutat, persoane care se mișcă în interiorul locuinței.

Încărcări în funcție de poziționare:

  • Încărcări distribuite (uniform sau nu, conform diagramelor statice și dinamice), cum ar fi elemente de mobilier sau greutatea proprie a unor elemente de construcții;
  • Încărcări punctuale sau locale, cum ar fi greutatea unui singur om, într-un anumit punct, la un anumit moment, a unui scaun sau a unui alt corp greu.

Încărcări în funcție de caracter:

  • Încărcări permanente: greutatea proprie a construcției și a elementelor de construcție;
  • Încărcări temporare: încărcări din zăpadă, ploaie sau vânt;
  • Încărcări extreme: seisme. 

Fundațiile necesită izolare

Fiind în contact direct cu terenul, este lesne de înțeles faptul că fundațiile vor avea nevoie de izolare termică și, mai ales, de hidroizolare. Fundațiile intră în contact și cu apa din sol, fie că aceasta provine din pânza de apă freatică, fie că vine din acumulări de precipitații.

O hidroizolație potrivită poate asigura izolarea și protejarea fundației, astfel încât nici betonul și nici armătura să nu aibă de suferit ca urmare a acțiunii apei. 

Poți folosi membrane pe bază de bitum-cauciuc sau membrane pe bază de elastomeri sau polimeri, fiecare dintre aceste produse având un rol deosebit de important pentru izolare.

Fundațiile sunt, așadar, cel mai important element constructiv al unei locuințe, indiferent de tipul acesteia. Realizează în mod corect fundația casei, izolează temeinic, construiește conform proiectului și bucură-te de o casă rezistentă și durabilă peste ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *