George Simion cere să i se explice de ce Luminița Odobescu nu s-a întâlnit cu omologul său israelian la New York, acuzând un „incident grav” / Care este contextul

0

Liderul Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a solicitat public ministrului Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, să explice de ce nu s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen, și dacă aceasta a refuzat întrevederea cu omologul israelian pentru că „ar fi încurajat contactul ambasadorului israelian la Bucureşti cu liderul partidului AUR”.

George Simion și ambasadorul Israelului Foto: site AUR

„Potrivit unui articol apărut în ediţia de marţi, 19 septembrie a ziarului Haaretz, Luminiţa Odobescu ar fi anulat o întâlnire programată cu şeful diplomaţiei israeliene, Eli Cohen pe motiv că acesta ar fi încurajat contactul ambasadorului israelian la Bucureşti cu liderul partidului AUR, George Simion. În opinia jurnalistului Haaretz, gestul lui Cohen ar fi stârnit indignarea ministrului român, care ar fi considerat că un dialog cu Alianţa pentru Unirea Românilor este inacceptabil pentru partea israeliană”, transmite AUR, potrivit News.ro.

AUR precizează că ”George Simion a cerut ministrului roman al Afacerilor Externe să precizeze informaţiile prezentate în presa israeliană sunt adevărate sau false, iar în cazul în care ele nu corespund adevărului, ministerul de la Bucureşti să solicite oficial dezminţirea ştirii”.

„Un astfel de incident, odată confirmat, reprezintă o gravă şi nepermisă implicare a şefului diplomaţiei române în jocurile politice din ambele ţări şi un atac fără precedent la imaginea şi interesele României”, spune formaţiunea.

Haaretz a scris pe 19 septembrie că „în timp ce un site de știri românesc spune că invitația a fost respinsă din cauza ordinelor lui Cohen adresate ambasadorului Israelului în România de a se întâlni luna trecută cu partidul de extremă-dreapta AUR, o sursă guvernamentală susține că se datorează programului ministrului în timpul vizitei sale la New York”.

G4Media scria, citând surse guvernamentale, pe 14 septmebrie că ambasadorul israelian la București a tatonat informal terenul pentru stabilirea unei întâlniri la New York între cei doi miniștri în marja Adunării General ONU, fară a face o solicitare formala, dar reuniunea cu Luminița Odobescu nu poate avea loc din cauza agendei deja încărcate a părții române. Pe de altă parte, ministrul Eli Cohen a primit în iunie de la ministra Odobescu o invitație de a vizita România, dar nu i-a dat curs.

Întâlnirea dintre ambasadorul Reuven Azar și George Simion a fost criticată de Institutul Elie Wiesel, de Centrul Wiesenthal pentru cercetarea Holocaustului, dar și de politicieni români, care au acuzat diplomația israeliană că validează un partid ai cărui lideri au avut constant poziții antisemite și negaționiste.

Reuven Azar nu a mai fost primit de oficialii statului român după întâlnirea cu conducerea AUR, au declarat pentru G4Media surse politice, potrivit cărora s-a estimat că incidentul „nu-i mai permite (ambasadorului) același nivel și standard de reprezentare”.

Liderul AUR George Simion s-a întâlnit pe 28 august la Parlament cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar și Yossi Dagan – membru al partidului de guvernământ Likud, șeful regiunii Shomron din Israel.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care la începutul lunii august ​ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, facea presiuni pentru schimbarea politicii Israelului față de partidul AUR din România, care a avut poziții antisemite și a negat Holocaustul, potrivit ziarului israelian Haaretz.

Ambasada Israelului a fost nevoită ulterior să dea lămuriri după întâlnirea cu George Simion, instituția susținând că aceasta „a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului” și este „o șansă” pe care o acordă „pentru a începe un dialog constructiv, și nu o cartă albă”.

Surse din cadrul Memorialului oficial al Holocaustului din Israel, Yad Vashem, au dezvăluit Jerusalem Post că declarațiile lui Simion nu au satisfăcut pe deplin cerințele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *