Greșeli pe care le faci atunci când vrei să slăbești

Te-ai decis ca în noul an să mănânci mai sănătos și poate să scapi de câteva kilograme în plus? Dacă da, pare că ți-am citit gândurile, pentru că ți-am pregătit un ghid de greșeli pe care le faci atunci când vrei să slăbești – greșeli care, evident, te împiedică să vezi vreun progres. Iată, așadar, ce să NU faci atunci când îți dorești să dai jos câteva kilograme:
- Crezi că progresul e liniar
Știi cum e atunci când faci 10 abdomene, te uiți în oglindă și..nu vezi nicio diferență? E o situație amuzantă, însă cu siguranță des întâlnită. În realitate, progresul tău nu va fi vizibil din prima – e nevoie să fii constant și consistent.
Nu vei slăbi de la o singură reteta smoothie și nici nu te vei îngrășa de la un singur burger. Însă ține cont că progresul tău nu va fi liniar – vei avea urcușuri și coborâșuri, motivația ta va fi uneori aproape de zero, însă e important să nu renunți. Oricât de mici sunt pașii pe care îi faci, tot ce contează este să nu te oprești din mers.
- Te axezi prea mult pe sport
Nu ne înțelege greșit – sportul e vital pentru slăbit și e foarte important pentru starea ta de sănătate generală. Însă, cu toate acestea, există șansa să te axezi prea mult pe sport: raportul pe care ar trebui să îl ai în vedere este de 80% nutriție și 20% sport.
Cu alte cuvinte, „you can not work out a bad diet”, cum spune o zicală englezească: degeaba faci zeci de exerciții fizice, dacă mănânci extrem de mult. E important să faci mișcare, însă slăbitul vine în primul rând din alimentația pe care o ai.
- Urmezi tot felul de diete
Recunoaște: câte diete ai experiementat până acum și câte dintre ele au funcționat? Probabil prea puține. Asta pentru că dietele îți impun, de cele mai multe ori, să renunți la un grup alimentar, fie că vorbim de grăsimi, carbohidrați sau zaharuri. În realitate, asta nu e deloc sustenabil pe termen lung; de aceea dietele creează acel efect de yo-yo și ajungi mereu să te îngrași mai mult.
Dar dacă nu slăbim prin diete, cum slăbim? Răspunsul e simplu: prin deficit caloric. Asta înseamnă că trebuie să consumi mai puține calorii decât arzi. Iar ca să faci asta, e vital să îți cântărești mâncarea și să introduci alimentele într-o aplicație care numără caloriile.
Atenție: asigură-te că, totuși, consumi suficiente calorii pentru vârsta ta. De obicei se recomandă rețete de 1500 kcal pe zi, dar asta nu este suficient aproape pentru niciun adult.
- Elimini cu totul alimente
Desigur, poți experimenta și poți scoate din alimentație pentru o perioadă dulciurile, pâinea, uleiul…însă aceste „eliminări” nu sunt deloc sustenabile în timp. Pentru că vei ajunge într-un punct în care îți va fi poftă și nu te vei mai putea opri din mâncat.
De aceea, ce ar trebui să faci este să mănânci de toate, cu moderație. Poți mânca inclusiv cartofi „prăjiți”, dar fă-i la air fryer sau la cuptor în loc să îi faci în tigaie. Poți mânca în continuare dulciuri, dar optează pentru cele făcute în casă, pentru că poți controla ingredientele și mai ales cantitatea de zahăr.
- Comanzi prea mult din oraș
„Dar comand mâncare sănătoasă!”. De multe ori, ne lăsăm furați de restaurante care vând mâncare ce se aseamană cu cea gătită în casă. Să luăm un caz concret: comanzi pui cu piure și salată. Super sănătos, nu? Dar întreabă-te:
- cât unt a fost oare pus în acel piure? și de cât % grăsime?
- în cât ulei a fost prăjit acel pui?
- ce conține dressing-ul acela delicios de la salată?
În schimb, dacă ai realiza tu acasă acest preparat, ar ieși cu siguranță la fel de delicios, însă mult mai slab caloric – pentru că vei putea controla fiecare ingredient, mai ales cantitatea de ulei.
Așadar, slăbitul nu trebuie să fie un proces anevoios – însă e important să cunoști motivația din spatele slăbitului, să înțelegi ce te face să mănânci prea mult. Practic, să comunici mai mult (și mai sincer) cu tine. Și pe final te lăsăm să-ți adresezi această întrebare: vreau să slăbesc ca să arăt bine sau ca să mă simt bine?