Gupul paramilitar rus Wagner a pus mâna pe 3 situri aurifere în Mali / Francezii îi acuză de „jaf”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Comandantul forței franceze Barkhane, generalul Laurent Michon, a acuzat joi, la Ouagadougou, gruparea paramilitară rusă Wagner de „jaf”, comparând-o cu un „traficant” de droguri în acțiunile sale în Mali, potrivit AFP.

Grupul Wagner ar fi actionat in Ucraina, Siria si in tari africaneFoto: FLORENT VERGNES / AFP / Profimedia

„Codul minier din Mali s-a schimbat și acum (…) s-au făcut o serie de prevederi pentru a exploata trei situri aurifere de către Wagner. Acest lucru se numește prădare”, a declarat generalul Michon în cadrul unei conferințe de presă.

El a precizat că „acest lucru înseamnă că de acum încolo va trebui să începem să plătim” mercenarii ruși ai grupului, estimați „la puțin peste o mie de oameni, desfășurați timp de șase luni în centrul și estul Mali”.

Generalul Michon a declarat că grupul a folosit „principiul dealerului” de droguri „oferind o primă doză gratuită în Mali: protecție împotriva francezilor răutăcioși” și rezultate rapide.

„În centrul Mali, au luat 200 de prizonieri, toți au fost executați în acest proces. Asta înseamnă rezultate rapide din partea mercenarilor”, a adăugat el.

În ceea ce privește decizia de retragere a Barkhane din Mali, generalul Michon a asigurat că aceasta „nu este legată de sosirea lui Wagner „.

Forța Barkhane a fost scoasă din Mali de junta militară aflată la putere la Bamako din 2020. În prezent, este în curs de finalizare a evacuării echipamentelor sale din această țară, dintre care o parte tranzitează prin nord-vestul Nigerului, în apropiere de frontiera cu Mali.

Militarii francezi nu vor mai fi decât în jur de 2.500 în Sahel după această retragere, ceea ce deschide o fază de cooperare sporită cu alte țări din regiune, inclusiv cu Niger, potrivit cartierului general francez.

spot_imgspot_img