Guvernul a decis, după cazul Târgu Jiu, că minorii pot fi tratați și de medici care nu sunt pediatri. O Ordonanță deja în vigoare prevede că adolescentul de 16 ani putea fi tratat și într-un spital pentru adulți

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

La spital / Foto: Inquam Photos / George Calin

La spital / Foto: Inquam Photos / George Calin

Guvernul a adoptat joi, după cazul Târgu Jiu, o Ordonanță de Urgență ce prevede că, în situații de urgență „care pun în pericol iminent viața, dacă serviciile medicale nu pot fi acordate de medici din specialități pediatrice și pacientul cu vârsta de până la 18 ani nu poate fi transferat în timp util, copiii și tinerii pot fi tratați de medicii din specialitățile similare celor pediatrice corespunzătoare patologiei acestora”.

Noua Ordonanță vine acum deși, în luna septembrie, Guvernul adopta o altă Ordonanță de Urgență care prevedea ca pacienții cu vârsta între 15 și 21 de ani pot fi tratați atât în spitale de pediatrie, cât și în spitale pentru adulți:

  • „Serviciile medicale acordate de spital pot fi preventive, curative, de recuperare şi/sau paliative. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară, pentru acordarea asistenţei medicale sau asigurarea continuităţii acesteia.”

O altă modificare adusă Legii nr. 95/2006 adoptată astăzi prevede că pacienții cu boli rare cu vârsta cuprinse între 18 și 21 de ani „pot beneficia de servicii medicale în specialitățile medicale pediatrice, pentru asigurarea continuității tratamentului”.

Băiat de 16 ani mort după ce chirurgul de gardă a refuzat să îl opereze

Un adolescent în vârstă de 16 ani a murit luni seară la câteva ore după ce ajunsese la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu în timp ce aștepta ambulanța. Băiatul, diagnosticat cu peritonită, avea nevoie de operație, însă medicul chirurg care era de gardă a refuzat să intervină, pe motiv că nu avea specializare pediatrică.

Adolescentul a ajuns la unitatea medicală împreună cu asistena maternală, care îl creștea de la vârsta de 3 ani, când părinții copilului au murit. Băiatul se simțea rău și avea abdomentul întărit.

Mediciii de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la spitalul din Târgu Jiu i-au făcut mai multe investigații, inclusiv o tomografie, indicând că adolescentul are peritonită și necesită operație.

Medicul chirurg pediatru era în concediu medical, iar chirurgul care era de gardă a hotărât să nu opereze, ci să îl transfere pe băiat cu ambulanța la spitalul din Craiova, potrivit TVR.

Ambulanţa spitalului nu avea medic, aşa că a fost solicitată o autospecială, cu echipaj complet, să vină de la Craiova.

După aproape 6 ore după ce s-a prezentat la spital, băiatul a murit pe patul de la Unitatea de Primiri Urgenţe, în așteptarea transferului.

Val de anchete la Târgu Jiu

Cazul a dus la declanșarea unui val de anchete. După decesul băiatului de 16 ani, Colegiul Medicilor a declanșat o anchetă, iar poliția a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

DSP Gorj a făcut o anchetă și a decis să îl amendeze pe chirurg cu 3.000 de lei pentru refuzul de a-l opera pe adolescentul de 16 ani. Medicul a precizat pentru TVR că va face contestație. Și doctorița care l-a avut în grijă la Unitatea de Primiri Urgență a primit aceeași sancțiune.

spot_img