Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Justiției cu un 1 miliard de lei pentru plata unor drepturi câștigate de judecători în instanțe

0
1

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Justiției cu suma de 1 miliard de lei, printr-o ordonanță de urgență de rectificare bugetară, pentru plata drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătorești și acte administrative în favoarea judecătorilor, potrivit unui document al Ministerului Justiției. Asta, la câteva ore după ce deputatul USR Claudiu Năsui acuza Guvernul că “vrea să cumpere tăcerea judecătorilor”, pentru a-și “trece în liniște” controversatele legi ale Justiției.

Sedinta de GuvernFoto: Guvern, Facebook

  • Potrivit documentului Ministerului Justiției, „plata acestor drepturi restante se va efectua în funcție de tranșele la care a ajuns fiecare” dintre judecători, „în funcție de data când a fost pusă în executare hotărârea judecătorească”.

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a spus joi că Guvernul a prevăzut în rectificarea bugetară suma suplimentară pentru plata unor drepturi salariale restante stabilite prin hotărâri judecătorești, pentru că “Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor cu banii contribuabililor”.

„Nu de alta, dar vor să-și treacă în liniște noul pachet de legi prin care preiau controlul asupra sistemului de justiție, și au nevoie de liniște. Așa că vor da 1 miliard de lei din banii dumneavoastră direct pentru asta”, a spus el.

Reamintim că noile legi ale justiției, elaborate cu scopul de a îndrepta modificările nocive făcute în guvernarea PSD, au fost adoptate miercuri de guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a susținut, la începutul ședinței Executivului, că procesul în care s-a derulat elaborarea acestor legi este “un exemplu de maturitate şi responsabilitate pentru toate instituţiile implicate”, în timp ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a vorbit despre “consolidarea independenței justiției” prin noile acte normative.

Asociațiile de magistrați, însă, vorbesc despre “compromiterea unor progrese făcute în lupta anticorupţie şi împotriva crimei organizate”.

Proiectele de modificare a legilor Justiției au fost dur criticate de trei asociații de magistrați, care spun că “partenerii europeni sunt înșelați fără nicio reținere de către ministrul Justiției, într-un joc insidios și nesfârșit”, pentru că sunt menținute multe dintre modificările nocive criticate de organismele internaționale în ultimii ani.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here