Guvernul chinez vrea „acţiuni de aur” la unităţile locale ale Alibaba şi Tencent

Guvernul chinez a reacţionat la loviturile economice din ultima perioadă, renunţând la amenzile şi sancţiunile dure care au caracterizat campania sa de control al celor mai mari grupuri tehnologice din ţară, dar care au speriat şi investitorii străini.

În timp ce măsurile reprezive continuă să scadă, guvernul preia din ce în ce mai des participaţii mici în operaţiunile locale ale marilor companii de tehnologie, aşa cum a făcut recent cu ByteDance, proprietarul TikTok.

Acest lucru oferă partidului comunist un mecanism prin care rămâne profund implicat în afacerile marilor companii, în special în conţinutul pe care îl difuzează către milioane de chinezi.

Participaţiile sunt asemănătoare unor „acţiuni de aur”, deoarece sunt însoţite de drepturi speciale asupra anumitor decizii de afaceri.

În China, aceste participaţii sunt cunoscute sub denumirea de „acţiuni speciale de gestionare” şi, începând din 2015, au devenit un instrument obişnuit folosit de stat pentru a exercita influenţa asupra companiilor private de ştiri şi conţinut.

Nu este clar ce drepturi va obţine guvernul în multe dintre tranzacţii. În 2016, autoritatea chineză de reglementare în domeniul mass-media a sfătuit grupurile de stat care achiziţionează acţiuni de gestionare specială să ceară cel puţin o participaţie de 1%, un loc în consiliul de administraţie şi dreptul de a revizui conţinutul.

Specificul planului guvernului de a prelua „acţiuni de aur” la Tencent rămâne în discuţie, dar va implica o participaţie la una dintre principalele filiale operaţionale din China ale grupului, au declarat trei persoane direct implicate în problemă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *