Hemoroizii – Cauze si tratamente

Hemoroizii apar de obicei din cauza cresterii presiunii din cauza sarcinii, fiind supraponderala sau de incordata in timpul miscarilor intestinale. Pana la mijlocul vietii, hemoroizii devin adesea o plangere continua. Pana la varsta de 50 de ani, aproximativ jumatate din populatie a cunoscut unul sau mai multe dintre simptomele clasice, care includ dureri rectale, mancarimi, sangerare si, eventual, prolaps (hemoroizi care ies prin canalul anal). Desi hemoroizii sunt rareori periculosi, pot fi o intruziune recurenta si dureroasa. Din fericire, putem face multe in legatura cu hemoroizii.

Ce sunt hemoroizii?
Intr-un anumit sens, toata lumea are hemoroizi (sau gramezi), ingramadeala de vene care se afla chiar sub membranele mucoase care acopera partea inferioara a rectului si anusului. Conditia pe care cei mai multi dintre noi o numim hemoroizi (sau gramezi) se dezvolta atunci cand aceste vene devin umflate si distinse, precum varicele la nivelul picioarelor. Deoarece vasele de sange implicate trebuie sa se lupte continuu cu gravitatia pentru a trimite sangele catre inima.

Exista doua tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni, care apar in rectul inferior si hemoroizi externi, care se dezvolta sub pielea din jurul anusului. Hemoroizii externi sunt cei mai inconfortabili, deoarece pielea de deasupra devine iritata si se erodeaza. Daca un cheag de sange se formeaza in interiorul unui hemoroid extern, durerea poate fi brusca si severa. S-ar putea sa simti sau sa vezi o umflatura in jurul anusului. Cheagul se dizolva, de obicei, eliminand pielea in exces, care poate provoca mancarimi sau iritatii.

Hemoroizi interni si externi

Hemoroizii sunt vase de sange care se formeaza fie extern (in jurul anusului), fie intern (in rect).

Ce provoaca hemoroizii?
In mod traditional, hemoroizii sunt asociati cu constipatia cronica, incordarea in timpul miscarilor intestinale si sedinta prelungita pe toaleta – toate acestea interfereaza cu fluxul de sange catre si dinspre zona, determinandu-l sa se acumuleze si sa mareasca vasele. Acest lucru explica, de asemenea, de ce hemoroizii sunt frecventi in timpul sarcinii, atunci cand uterul care se mareste si preseaza venele.

Studii mai recente arata ca pacientii cu hemoroizi tind sa aiba un ton mai ridicat al canalului anal – adica muschiul neted al canalului anal tinde sa fie mai strans decat in mod normal (chiar si atunci cand nu se incordeaza). Constipatia se adauga la aceste probleme, deoarece incordarea in timpul unei miscari intestinale creste presiunea in canalul anal si impinge hemoroizii impotriva muschiului sfincterului. In cele din urma, tesuturile conjunctive care sustin si mentin hemoroizii la locul lor se pot slabi odata cu inaintarea in varsta, determinand proliferarea si prolapsul hemoroizilor.

Tratamentul hemoroizilor
Rezolvarea pentru majoritatea simptomelor hemoroidale poate fi gasita cu remedii simple, pentru hemoroizi, la domiciliu. Pentru a evita aparitia ocazionala, incercati urmatoarele tratamente.

Luat cat mai multe fibre. Adaugati mai multe fibre la dieta din alimente, un supliment de fibre (cum ar fi Metamucil, Citrucel sau Fiber Con) sau ambele. Alaturi de un fluid adecvat, fibra inmoaie scaunele si le face mai usoare, reducand presiunea asupra hemoroizilor. Alimentele bogate in fibre includ broccoli, fasole, tarate de grau si ovaz, alimente cu cereale integrale si fructe proaspete. Suplimentele din fibre ajuta la scaderea sangerarii hemoroidale, inflamatiei si maririi. De asemenea, pot reduce iritatiile din bucatile mici de scaun care sunt prinse in jurul vaselor de sange. Unii oameni constata ca stimularea fibrelor provoaca balonare sau gaz. Incepeti incet si cresteti treptat aportul la 25-30 de grame de fibre pe zi. De asemenea, creste aportul de lichide.

Proceduri pentru tratamentul hemoroizilor
Unii hemoroizi nu pot fi administrati doar cu tratamente conservatoare, fie pentru ca simptomele persista, fie pentru ca hemoragia interna a prolapsat. Din fericire, sunt disponibile o serie de tratamente care sunt mai putin dureroase decat indepartarea traditionala a hemoroizilor (hemoroidectomie) si permit o recuperare mai rapida. Aceste proceduri sunt efectuate in general in cabinetul medicului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *