Imagini din satelit cu Dunărea. Cât de puternice sunt efectele secetei

Date:

Europa se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii cel puţin 500 de ani. Imagini surprinse din satelit în august 2021 și în august 2022 arată cât de afectată este Dunărea, care a scăzut la un nivel alarmant.

Secetă în RomâniaFoto: Dreamstime.com

Reprezentanța Comisiei Europene în România a publicat marți, pe Facebook, imagini surprinse de sateliții Copernicus EU în 20 august 2021 și 20 august 2022, cu Dunărea la granița dintre România și Bulgaria.

Efectele secetei sunt vizibile din spațiu.

Potrivit celui mai recent raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, situația privind seceta rămâne gravă în multe regiuni ale Europei:

  • Stresul cauzat de lipsa apei și de căldură accentuează în mod semnificativ perspectivele negative privind randamentul culturilor de vară.
  • Deficitul grav de precipitații a afectat aproape toate râurile din întreaga Europă, cu un impact negativ asupra sectorului energetic, precum și asupra transportului fluvial.
  • Potrivit experților JRC, seceta actuală pare să fie în continuare cea mai gravă din ultimii cel puțin 500 de ani.

Alertă de secetă pentru 47% din teritoriul Europei

Aproape jumătate din Europa este ameninţată de secetă, conform aceluiași raport realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Autorii raportului afirmă că, până în 10 august, 47% din teritoriul Europei atinsese un nivel de alertă pentru secetă, în timp ce 17% dintre regiunile monitorizate se află sub incidenţa unei alerte de nivel maximal.

Precipitaţiile scăzute şi o serie de valuri de căldură care s-au manifestat începând din luna mai au afectat debitele râurilor şi nivelurile apei la scară largă în Europa.

Volumele reduse de apă au avut efecte adverse şi asupra sectorului energetic, atât asupra producţiei hidrocentralelor, cât şi asupra sistemelor de răcire a centralelor electrice.

Conform raportului, regiunile în care condiţiile meteorologice se agravează cel mai mult sunt cele care au fost deja afectate de secetă în primăvara anului 2022 – de exemplu nordul Italiei, sud-estul Franţei şi anumite zone din Ungaria şi România.

Oamenii de ştiinţă prognozează că vremea mai caldă şi mai uscată decât normalul va continua să se manifeste cel mai probabil până în luna noiembrie în vestul regiunii euro-mediteraneene.

“Precipitaţiile recente (de la jumătatea lunii august) ar putea să fi uşurat condiţiile de secetă în unele regiuni ale Europei. Cu toate acestea, în anumite zone, furtunile asociate acelor precipitaţii au provocat pagube materiale şi ar putea să fi limitat efectele benefice ale precipitaţiilor”, spun autorii raportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related