Imagini dure postate de un chirurg plastician, cu un mesaj la fel de dur: 7 ani de când am inventat substantivul „petardat”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, lansează un nou avertisment, în ultima zi a anului, la adresa celor care folosesc petarde. „7 ani de când am inventat substantivul „petardat”, exasperat de faptul că în Spitalul de Urgenţă din Braşov, cu toate avertismentele publice posibile, obosisem să facem puzzle din mâinile inconştienţilor sau ignoranţilor auto-mutilaţi în prag de An Nou”, a scris medicul, însoţindu-şi mesajul cu două fotografii extrem de dure, care arată imagini cu consecinţe ale folosirii petardelor.

petarde Foto: Agerpres

„7 ani de când, cu puţin timp înainte de fiecare revelion «propovăduiesc în pustiu» că petardele ar trebui să dispară de pe piaţa mai mult sau mai puţin neagră a momentului. 7 ani de când am inventat substantivul «petardat», introducându-l în Fondul Principal de Cuvinte al limbii române, exasperat de faptul că în Spitalul de Urgenţă din Braşov, cu toate avertismentele publice posibile, obosisem să facem puzzle din mâinile inconştienţilor sau ignoranţilor auto-mutilaţi în prag de An Nou”, a scris sâmbătă pe Facebook Dan Grigorescu.

Medicul, care este şi cadru didactic universitar, face şi un scurt portret al utilizatorului amator de petarde.

„Experienţa mea de peste două decenii în domeniu îmi permite să consider «petardatul» un substantiv eminamente de gen masculin, având pluralul forma cea mai răspândită în spaţiul «carpato-ponto-danubian». Am creat acest nou cuvânt în încercarea de a nu fi considerat un personaj lipsit de empatie faţă de cei care, bătându-şi joc (din inconştienţă sau ignoranţă) de integritatea lor somatică ar putea fi consideraţi mai degrabă retardaţi decât ghinionişti. Chimia simbiotică a cuvintelor «petardă» şi «retardat», strâns legate de spiritul sezonului, a condus la naşterea acestui nou termen. Pe care îl doresc dispărut cât mai curând şi din «peisajul lingvistic» românesc, şi din cel medico-chirurgical”, mai scrie medicul.

Acesta adaugă că îşi doreşte „ca jocul cu petarde al amatorilor să fie abandonat cât mai curând, lăsându-i pe profesionişti să le manevreze”.

„Iar pe noi, medicii, să nu mai fim nevoiţi să încercăm imposibilul când ştim de la bun-început că încercăm degeaba! La mulţi ani cu mâini (şi feţe) întregi, România!”, mai scrie Dan Grigorescu.

spot_imgspot_img