Imbunatatirea terenului pentru constructii de calitate

imbunatatire teren

Folosirea de coloane de balast sau Vibrosubstitutia este o tehnica de imbunatatire teren si intarire a acestuia, prin vibratii profunde. Se poate folosi atat in constructii, cat si in lucrarile civile. Tehnica aceasta se bazeaza pe deplasarea laterala a terenului si incorporarea si compactarea balastului in interiorul trenului. Aceasta tehnica cu coloane de balast sau de vibrosubstitutia au aparut la sfarsitul anilor cincizeci ca o evolutie a tehnicii de vibrocompactare, fara a fi nevoie de balast. Necesitatea de a asigura material granular solurilor corozive a dus la adoptarea aceluiasi echipament si procedura de executie ca si pentru vibrocompactarea, vibrator, lance de apa, macara si aport de pietris de la suprafata. Acest tip de proceura de imbunatatire teren a fost numita vibrosubstitutie prin metoda umeda.

 Metodele imbunatatirii teren

Prezenta dezavantajelor ce sunt rezultate din folosirea metodei umede, ce apar in principal dintr-o aprovizionare importanta si nu intodeauna usoara cu apa si o indepartare a namolului rezultat de cele mai multe ori ineficienta, tehnica a evoluat in metoda uscata. Procedura prin care se executa metoda uscata (dry-metod) si cu descarcare interna (bottom-feed) consta in aducerea balastului cu ajutorul unui incarcator de la buncar, cee, odata incarcat cu pietris, urca prin catargul de ghidare in camera de descarcare situata la capatul superior al ansamblului tub-vibrator. Vibratorul este introdus in pamant numai prin vibratie radiala, deplasand lateral pamantul si fara a extrage material. Odata ce se atinge adancimea de proiectare, vibratorul este extras in treceri ascendente intre cincizeci si o suta cm astfel incat balastul introdus de varful inferior al vibratorului sa garanteze continuitatea coloanelor. Coloanele de balast ocupa spatiul liber si vibratorul il compacteaza lateral pana la mobilizarea fortei pasive a solului. La fundatiile traditionale adanci exista o tehnica alternativa, a carei executie nu se bazeaza pe transmiterea tensiunilor catre un substrat competent, ci prin inlocuirea terenului existent cu unul imbunatatit, prin imbunatatirea tuturor parametrilor intrinseci ai terenului cum ar fi unghiul de frecare, coeziune, modul de deformare, densitate s.a.m.d. pana la obtinerea unui sol echivalent imbunatatit, cu parametrii suficienti pentru a sustine aceasta structura prin intermediul unei fundatii directe.

Incorporarea coloanelor de balast produce imbunatatirea terenului, rezultand un teren imbunatatit, producand o disipare a tensiunilor si deci terenul va tinde sa aiba asezari neglijabile. Adancimea imbunatatirii solului, depinde de o adancime suficienta pentru a se asigura ca asezarile produse tind sa fie neglijabile si nu de locul in care se afla stratul competent al solului. Acesta fiind avantajul  economic si tehnic fundamental al acestei tehnici fata de tehnicile traditionale. Proiectarea se stabileste tinand cont de supraincarcarile, asezarile admisibile cat si de caracteristicile solului. Sunt variatii ale produsului in care se includ stalpi de beton in care betonul este pompat in pamant cu un vibrator si coloane de pietris injectat in care balastul este amestecat cu chit pe baza de ciment la fata locului.

 Avantajele imbunatatirii ternului

Singurul material introdus in sol este pietrisul, el ajuta prin imbunatatirea capacitatii de drenare. Imbunatatind terenul cu ajutorul coloanelor de balast obtinem o ameliorare a solurilor naturale sau obtinem o umplere, constand in incluziuni de material granular, realizata la sol, sustinand terasamente sau fundatii ale structurilor.

Un mare avantaj il constituie prin intarirea si imbunatatirea terenului, cresterea rezistentei la taiere, reducerea tasarilor si a timpului de consolidare, pe langa reducerea riscului de lichefiere si disiparea incarcarilor transmise.

In zona seismica, imbunatatirea terenului reduce riscul de lichefiere. Fiind o metoda foarte versatila de imbunatatire a solului, poate fi adaptata la o mare varietate de conditii de sol si cerinte de fundatie. Este o solutie economica de imbunatatire a terenului si se poate executa la aproape orice adancime.

In zona seismica, imbunatatirea terenului reduce riscul de lichefiere. Fiind o metoda foarte versatila de imbunatatire a solului, poate fi adaptata la o mare varietate de conditii de sol si cerinte de fundatie. Este o solutie economica de imbunatatire a terenului si se poate executa la aproape orice adancime.

Mai multe detalii gasesti pe https://terratestromania.ro/tehnologii/coloane-din-material-granular/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *