Impactul Brexit este ”mai rău decât Covid-ul”, spune organismul bugetar din Marea Britanie – International

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Brexitul va avea pe termen lung ”un impact mai mare decât pandemia de Covid-19” asupra economiei Marii Britanii, a declarat Richard Hughes, președintele organismului de prognoză a bugetului public OBR, într-un interviu acordat BBC.

Ieșirea Marii Britanii din UE „va reduce PIB-ul pe termen lung cu aproximativ 4%”, în timp ce efectul pandemiei îl va reduce „cu încă 2%”, conform estimărilor Oficiului pentru responsabilitate bugetară, a spus Hughes.

Organizația și-a revizuit în sus previziunile de creștere pentru acest an la 6,5% față de 4% anterior și și-a revizuit în scădere estimarea impactului pe termen lung al pandemiei asupra Produsului Intern Brut (PIB) la 2%, față de 3% anterior.

„În timp, va deveni din ce în ce mai dificil să distingem efectele pandemiei de alți factori, precum Brexit”, a avertizat OBR în raportul său de actualizare a previziunilor economice.

În ciuda unui acord comercial între UE și Regatul Unit, comerțul cu mărfuri între insulă și continent a scăzut de la intrarea efectivă în vigoare a Brexit-ului.

Ieșirea Marii Britanii din UE a complicat, de asemenea, foarte mult intrarea lucrătorilor europeni în Marea Britanie, exacerbând deficitul de forță de muncă și întreruperile lanțului de aprovizionare din țară.

Reluarea activității economice în lume după ridicarea multiplelor măsuri sanitare în fața pandemiei, duce, de asemenea, la vârfuri de cerere și la aglomerarea porturilor sau a capacităților de transport maritim.

În previziunile sale pentru miercuri, OBR proiectează revenirea activității economice la nivelul pre-pandemic de la începutul anului 2022, cu o creștere care însă încetinește la 6% în următorul an.

Recuperarea dă într-adevăr semne de încetinire în Regatul Unit, penalizat de lipsa forței de muncă, creșterea prețurilor la energie, probleme de aprovizionare, ca să nu mai vorbim de un nivel ridicat de cazuri noi de Covid-19.

spot_imgspot_img