În 1952 a fost singura bătălie aeriană dintre SUA şi URSS. Un pilot american a doborât patru avioane MiG în 30 minute

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Lumea a fost la un pas de Al Treilea Război Mondial 

Cu 40 ani înainte ca filmul american „Top Gun”  să apară în cinematografe,  un as al aviaţiei americane pe nume Royce Williams a doborât patru aeronave sovietice. 

Se întâmpla pe 18 noiembrie, anul 1952, când era în desfăşurare Războiul din Coreea dintre Coreea de Sud susţinută de SUA şi alte puteri occidentale şi Coreea de Nord, susţinută de Uniunea Sovietică şi China.

Sunt cunoscute publicului ostilităţile dintre armata chineză şi armata americană, fiind singura confruntare din istorie dintre cele două mari puteri.

Dar nimeni nu ştia că au existat şi ostilităţi între SUA şi URSS.

Chiar cu zece ani înainte de Criza Rachetelor Cubaneze, pilotul Williams ar fi putut cauza Al Treilea Război Mondial după ce a doborât patru avioane de luptă sovietice  şi a devenit o legendă despre care nimeni nu a auzit-o timp de mai bine de 70 de ani.

Fostul aviator naval, acum în vârstă de 97 de ani, a primit Crucea Marinei, a doua cea mai înaltă onoare militară, în cadrul unei ceremonii organizată vineri, în California.

Cum a derulat singura bătălie aeriană dintre SUA şi URSS, ţinută secret vreme de 70 ani ? 

Pe 18 noiembrie 1952, Williams zbura cu avionul său F9F Panther, primul avion de luptă cu reacţie al Marinei SUA, într-o misiune în timpul războiului din Coreea.

El a decolat de pe portavionul USS Oriskany, care opera cu alte trei portavioane într-un grup operativ în Marea Japoniei, cunoscută şi sub numele de Marea de Est, la 100 de mile în largul coastei Coreei de Nord.

Williams, pe atunci în vârstă de 27 de ani, şi alţi trei piloţi de luptă au primit ordin să efectueze o patrulă aeriană de luptă în partea cea mai nordică a Peninsulei Coreene, lângă râul Yalu, care desparte Coreea de Nord de China. La nord-est se află Rusia, pe atunci parte a Uniunii Sovietice, care a sprijinit Coreea de Nord în conflict.

În timp ce cele patru avioane ale marinei americane îşi făceau patrularea, liderul grupului a suferit probleme mecanice şi, împreună cu avioanele sale, s-a îndreptat înapoi la grupul operativ din largul coastei.

Asta i-a lăsat pe Williams şi pe co-pilotul său singuri în misiune.

Apoi, spre surprinderea lor, şapte avioane de luptă sovietice MiG-15 au fost identificate îndreptându-se spre forţa operativă a SUA. 

„Pur şi simplu nu au ieşit din Rusia şi nu ne-au implicat în vreun fel înainte”, a spus Williams într-un interviu din 2021 cu Centrul american pentru veterani.

Comandanţii precauţi din grupul operativ au ordonat celor două avioane ale Marinei SUA să se pună între MiG-uri şi navele de război americane.

În timp ce făceau acest lucru, patru dintre MiG-urile sovietice s-au întors spre Williams şi au deschis focul, şi-a amintit el.

El a spus că a tras în coada MiG, care s-a prăbuşit apoi din formaţiunea sovietică. Avionul lui William a luat-o în jos, urmărindu-l. 

În acel moment, comandanţii americani de pe transportator i-au ordonat să nu se angajeze în lupte cu sovieticii , a spus el.

„Am spus: „Sunt prins”, şi-a amintit Williams în interviu. „Nu ai de ales decât să lupţi”. 

Williams a afirmat că avioanele sovietice erau mai rapide decât cele americane. 

„La acea vreme, MiG-15 era cel mai bun avion de luptă din lume, mai rapid şi capabil să urce şi să coboare mai repede decât avioanele americane”, a spus el în interviu.

Avionul său era potrivit pentru lupte aer-sol, nu pentru lupte aeriene, a spus el.

Dar acum era într-unul, cu nu doar unul, ci şase avioane sovietice, în timp ce celelalte trei MiG-uri care s-au rupt mai devreme s-au întors.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img